Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Hrad Roimund  u Jítravy získal jméno po králi Karlu IV.

23. 11. 2020

Roi a mont. Spojením dvou francouzských slov vzniklo pojmenování hradu mezi Bílým Kostelem nad Nisou a Jítravou. Z panského sídla s honosně znějícím názvem Královská hora je dnes zřícenina uprostřed lesa, který nyní, na podzim, září do dáli šedobílými kmeny bučin.

„Přestože se jedná spíše než o zříceninu jen o zbytek zdi hradu Roimund, vycházka vede krásnou přírodou a stojí za to se na ní vydat. Pokud se vydaří počasí, je z místa i daleký rozhled,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Hrad založil roku 1342 Jan z Donína. Stalo se tak na základě povolení krále Karla IV, což objasňuje pojmenování této stavby; v písemných pramenech lze nalézt též názvy Roynungen, Ronnenburg, Roymunth a Roimund.

Roku 1414 hrad dobyl Jan z Vartenberka a podnikal z něj až do počátku husitských válek loupeživé výpady proti lužickému Šestiměstí.

V roce 1427 se hejtmanem hradu stal Hans Foltch ze saské Torgavy, který chtěl o rok později 335 kop grošů za to, že hrad udrží v rukách Šestiměstí. Nakonec se dědicem hradu stal Jan Hlaváč z Donína, který jej prodal Venčovi z Donína. Přesné datum zániku hradu není známé, nicméně od poloviny 15. století je uváděn jako rozbořený.

Zřícenina hradu, který měl oválný půdorys a chránil jej s výjimkou západní strany příkop a val, je volně přístupná po žlutě značené turistické trase, která spojuje modře značenou trasu z Hrádku nad NisouHamrštejnu s červeně značenou trasou z Jítravy do Noviny.

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324