Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hrad Hřídelík sloužil i jako vězení pro odsouzené kněze

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 28. 01. 2021 14:06
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Z popudu samotného pražského biskupství byl založen na Českolipsku někdy před rokem 1300 hrad zvaný Hřídelík. Dnes je toto někdejší sídlo na jižním okraji obce Blíževedly na pískovcovém suku pusté a zřícené. Přístupová cesta k němu vede nitrem skaliska.

„Z hradu se dochovaly části obvodových zdí, sklep a také chodba ve skále. Nedaleko Hřídelíku se navíc nalézá také hrad Ronov. Až opadne sníh, může sem vyrazit na nenáročný výlet třeba i celá rodina,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Někdy kolem roku 1375 ztratil hrad na své důležitosti. Od té doby hrad pomalu upadal a poslední zmínka o něm je z roku 1395, kdy se měl stát sídlem dominikánského kláštera, zatímco do té doby byl používán jako vězení pro kněze odsouzené církevním soudem pražské arcidiecéze.

Za a husitských válek byl Hřídelík zřejmě pobořen a zmizel z dějin. Někdy ve 30. letech 19. století dal postavit litoměřický biskup Augustin Hille ve zříceninách malý letohrádek z cihel, který však nepřečkal polovinu 19. století. Od té doby je Hřídelík, který prošel několikerým archeologickým zkoumáním, trvale opuštěný.

Trosky hradu se nachází na červené turistické trase vedoucí z Ronova a Blíževedel do Úštěku. Od jižního okraje vsi sem vede asi 100 metrů dlouhá značená odbočka. Zhruba kilometr severně od hradu je železniční zastávka Blíževedly.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky