Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hipoturistika – hit doby. Za koňmi do Krkonoš i na Frýdlantsko

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 15. 10. 2021 10:47
  • Cestovní ruch
  • Rozvoj

Sdílet článek

Nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu, praví okřídlený citát. A právě turistika na koních neboli hipoturistika se v posledních letech stává stále oblíbenějším způsobem rekreace. Vyjížďka na koni umožní objevit skrytá zákoutí, kam nevedou silnice ani cyklostezky. V Libereckém kraji nabízí tyto služby řada institucí, které uspokojí začátečníky i ostřílené jezdce.

„Jsou pochopitelně kraje, které jsou protkané hipostezkami a také chov koní je tam tradiční. Vede samozřejmě Pardubický kraj. U nás je ale také tento typ stezek a nalézá se tu několik půvabných míst, kde je možné se ubytovat a užít si krajinu z koňského hřbetu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Klasické vyjížďky na koních do přírody si mohou zájemci vychutnat v rodinné stáji s poetickým názvem U Šťastného kopýtka ve Vrchlabí, která v zimě nabízí horseskijoring, tedy jízdu, při níž kůň táhne za s sebou lyžaře nebo sáňkaře. V létě je pak v nabídce horseinlineriding, kdy je koněm tažen jezdec na in-line bruslích.

V Ludvíkově lze využít ubytování v kempu Horses & Holidays, který svým návštěvníkům umožňuje vyjížďky do hor nebo po větrných pláních Frýdlantska.

Zrekonstruovaný historický Zámecký dvůr Černousy ve Frýdlantském výběžku nabízí nejen ubytování, pořádání různých akcí, ale i možnost ustájit koně včetně kompletní péče. Navíc zde prodávají hovězí a skopové maso v bio kvalitě a kdo chce, může si vyrazit na lov nebo zarybařit.

Jsou i tací, kteří mají rádi koně, ale zároveň k nim cítí určitý respekt, který jim nedovolí na něj nasednout. V tom případě lze doporučit výlet na Ranč Srbsko, kde si lze užít pohodovou vyjížďku kočárem malebným okolím Českého ráje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky