Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Frýdlantské městské hradby jsou dotekem středověku

17. 05. 2021

Vzpomínku na časy dávných věků dodnes vyvolávají dochované zbytky městských hradeb nedaleko centra Frýdlantu. Pro toto město, stejně jako pro mnoho ostatních v Česku i zahraničí právě hradby představovaly důležitý opevňovací prvek, který umožňoval v případě ohrožení uzavření a ochranu města.

„Městské hradby a jejich pozůstatky také dávají v současnosti místním i návštěvníkům na vědomí, kde město začínalo a končilo. Je zajímavé sledovat, jak a kterými směry se v pozdějších dobách rozrůstalo,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Městské opevnění Frýdlantu je zčásti zachováno jako volně stojící zdi, zčásti pak jako zdivo včleněné do současné zástavby. Hradby byly původně omítnuty a zpevněny kamennými věžemi  s branami.

První písemná zmínka o hradbách je uvedena v urbáři z roku 1381. Stavební podoba věží však naznačuje, že mohou pocházet z období kolem poloviny 14. století. Na přelomu 16. a 17. století prošly rekonstrukcí. Globicova mapa z roku 1660 zobrazuje hradby, příkop i parkán s baštami. Hradby byly udržovány až do roku 1774. Poté došlo k rozprodání a částečnému poboření.

Dolní brána byla stržena roku 1831 a okrouhlá věž, která ji chránila, pak roku 1888. Horní brána i s věží zanikla roku 1847. Nejdéle odolávala takřečená Nová brána v empírovém slohu z roku 1792, která byla odstraněna až v roce 1947. 

 

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324