Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Filmové Krkonoše: Hoří, má panenko! i S tebou mě baví svět

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 08. 12. 2022 14:26
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Romantické a zároveň drsné zimní prostředí nejvyšších českých hor inspiruje řadu umělecky založených lidí. Majestátní horstva, daleké panoramatické výhledy, magická krása zasněžené krkonošské krajiny, ale i tvrdá a nekompromisní tvář zimy jsou nevyčerpatelnými a kreativními zdroji ke ztvárnění různých příběhů.

Krkonoše jsou častým cílem filmových štábů. Hrdinové tu prožívají šťastné i méně radostné osudové okamžiky. „Je logické, že naše nejvyšší hory lákaly a lákají filmaře, a to jak kvůli krásným romantickým scenériím, tak i těm dramatickým. Filmů, které se točily právě také v Krkonoších, je celá řada. I o letošních Vánocích budeme mít příležitost si je připomenout,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Hoří, má panenko!

Česko-italský hraný film režiséra Miloše Formana z roku 1967 se natáčel ve Vrchlabí v kulturním domě, který stojí dodnes. Děj se odehrává na hasičském bále, kde se baví vesničtí lidé. Jako zpestření je pro ně připravena tombola, která je však rozkradena, a rovněž volba Miss, která však také skončí neslavně. Celý film je koncipován jako karikatura české národní povahy. Postavy vystupující ve filmu jsou ztvárněny převážně neherci z řad vrchlabských hasičů. Jedná se o poslední film Miloše Formana natočený v Československu před jeho emigrací do USA.

S tebou mě baví svět

Děj snímku začíná v době příprav každoroční a tradiční pánské jízdy tří velkých kamarádů – lékaře Alberta Horáka, dirigenta a hudebního režiséra Michala Adámka a studiového zvukaře Pepy Bednáře.  Ti se chtějí vydat na chalupu Apalucha v Beskydech, ale vlivem razantního zásahu manželek se to stává něčím jako mateřskou školou v zimní přírodě. Ukáže se, že v jistých situacích jsou otcové lepšími mámami nežli mámy samé, což platí hlavně tehdy, když mámy nejsou v dohledu.

Legendární chata Apalucha se ve skutečnosti nachází 7 kilometrů od Vrchlabí na Zlatém návrší u Dolního Dvora, dodnes se nezměnila a stále slouží turistům. Leží ve strmém svahu a dostat se k ní není snadné. Scénka, ve které Kateřina, jedna z manželek, spadla do sklepa, se natáčela v hotelu Morava, jenž se též nachází v Dolním Dvoře. Snímek natočený v roce 1982 Marií Poledňákovou byl vyhlášen komedií století.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky