Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dvojice hádavých Barušek ze skalního bytu u hradu Kost zaujala i spisovatele Raise

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 04. 01. 2024 13:50
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Ještě před sto lety bydleli lidé ve skalách a dodnes je možné tu a tam po kraji vidět nuzné skalní příbytky. Jeden z nejznámějších v Českém ráji se nalézá nedaleko hradu Kost a říká se mu U Barušek – kdysi v něm žily dvě hašteřivé vdovy, které jsou zachyceny i na historických snímcích.

„To místo vyvolává v lidech nejrůznější představy. Aby ne. Dnes už si člověk nedokáže takový život představit. V Evropě jsou ale místa, kde jsou původní skalní byty využívané jako lákavé turistické ubytování,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Objekt patříval panské vrchnosti. V roce 1881 do něj tehdejší majitel Kosti nastěhoval bývalé zaměstnankyně, které už se dál nehodily k práci. Život dvou žen, které se rády nechaly fotografovat, vylíčil Karel Václav Rais v povídce V skále.

Vdovy dostávaly takzvaný deputát neboli odměnu v naturáliích – brambory a trochu mouky, mohly také sbírat roští a lesní plody na panském a směly přijímat milodary, protože měly povolenou žebrotu. 

Každá měla svůj prostor – kout s postelí, stolkem, dvěma židlemi a almarkou na potraviny. Vařilo se v černé kuchyni, z níž se vytápěla i pec. Nechyběly obytná světnice, síň a malý chlívek. Po roce 1911, kdy obě ženy již zemřely, se do skalního bytu nastěhovala početná domkářská rodina. Definitivně opuštěná zůstala světnička po první světové válce.

Jak se k obydlí dostat? Zaparkovat u hradu Kost a vydat se zadem k Černému rybníku, Vyšlapaná cestička vede podél vody ke skalnímu bloku, na obydlí U Barušek narazí výletníci asi po 200 metrech. O pár desítek metrů dál jsou pak k vidění i pozůstatky bývalého panského dvora Zájezd. 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky