Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Cyklovýlet Železnobrodskem zavede na zříceninu hradu i k vodní elektrárně

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 19. 03. 2021 13:41
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Až přijde opravdové vlídné jaro a poté, co se umožní přejezd hranic obecních katastrů, přijde opět sezona cyklistických výletů. Po dlouhé zimní přestávce bude potřeba třeba začít zlehka, třeba šestadvacetikilometrovou trasou po Železnobrodsku.

Cesta není dlouhá co do počtu kilometrů, ale kvůli poměrně bohatému kopcovitému terénu má středně náročnou obtížnost. Trasa začíná v Železném Brodu, městě rozprostřeném v údolí řeky Jizery, které je proslulé výrobou skla a kde se nachází spousta přírodních krás a lidových památek. Dále vede přes Jesenné do Bozkova a pak k vodní elektrárně Spálov zpět do Železného Brodu.

V Železném Brodu stojí za to navštívit starobylou část města Trávníky s roubenými a zděnými domy podkrkonošského rázu z přelomu 18. a 19. století. „V této malebné přírodní rezervaci návštěvníci naprosto ztratí pojem o čase. Najednou mají pocit, že jdou staletími nazpátek. Bylo by proto škoda toto místo bez povšimnutí minout. Určitě se vyplatí nespěchat, před výletem se tu zdržet, seznámit se s historií a projít se místními uličkami,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Z města následuje dlouhé stoupání po cyklistické trase 4248, která vede přes Jirkov až do Návarova. Zde si lze udělat krátkou zastávku a prohlédnout si zříceninu hradu. Byl postaven na skalním ostrohu a až do 17. století, kdy byl pobořen, sloužil jako strategický střed panství. Do dnešních dnů zde zbyly už jen mohutné ruiny bývalého věžovitého paláce, část štítové zdi s neporušenou krajní baštou a stopy po sklepeních.

Žlutá turistická značka dovede jezdce po asfaltové silničce do Jesenného a Bozkova se známými Bozkovskými jeskyněmi, největšího jeskynního komplexu na celém severovýchodě Čech, navíc s obrovským podzemním jezerem. Uvnitř jeskyní panuje po celý rok stálá teplota okolo 8 ˚C.

Cesta zpět do údolí řeky Jizery po cyklostezce číslo 4174 a trase Greenway Jizera je příjemnou odměnou za vyšlapané kilometry do kopce. Během ní se nabízí udělat si zastávku na soutoku řek Kamenice a Jizera u vodní elektrárny Spálov. Bližší informace jsou na odkazu www.mapy.cz/s/bazutamapa.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky