Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Císařský kámen: Josefa II. vystřídaly davy turistů

17. 02. 2021

Jedním z míst, která turisté v okolí Liberce vyhledávají nejčastěji, je kopec Císařský kámen nedaleko osady Milíře. Jméno získal podle toho, že ho kdysi skutečně navštívil sám Josef II. Na jeho vrchu stojí rozhledna, z níž lze vidět až na Sněžku. Je to přitom již druhá vyhlídková věž za posledních deset let: ta první zanedlouho po vystavení zchátrala.

„Císařský kámen je oblíbené výletní místo, a to mimo jiné i proto, že je skvěle dostupné pro rodiny s malými dětmi. O víkendech a prázdninách tam míří i stovky lidí denně. Je proto dobré namířit k rozhledně své kroky spíš během pracovního týdne, než v sobotu či neděli,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Císař Josef II. navštívil vrchol, nazývaný tehdy Špičák či Uhlířský vrch, 19. září 1779. Tehdy zde operovala rakouská vojska, jelikož probíhala válka o dědictví bavorské a právě ze sousedního Pruska hrozilo nebezpečí. O sto let později se na skalce na vršku kopce objevila coby upomínka na císařskou návštěvu mramorová deska a kopec získal pojmenování Císařský kámen.

O výstavbu rozhledny na tomto místě usiloval už kolem roku 1886 Liberecký horský spolek, ale nezdařilo se. Až mikroregionu Císařský kámen za pomoci libereckého městského obvodu Vratislavice, města Liberce a Libereckého kraje se podařilo stavbu rozhledny uskutečnit. Otevřena byla v září 2009. Dvacet metrů vysoká konstrukce  ale musela být po osmi letech uzavřena; smrkové dřevo nedokázalo čelit drsným klimatickým podmínkám.

Po deseti letech ji tak vystřídala nová kovová vyhlídková věž obložená modřínem, která je o jedno patro vyšší. Z ochozu rozhledny lze vidět jižní svahy Jizerských hor, západní část Krkonoš, města Jablonec nad Nisou a Liberec a také Ještědský hřbet.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324