Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Cestovní ruch balancuje na hraně přežití, prokázal průzkum. Liberecký kraj žádá stát o pomoc

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 27. 01. 2021 16:46
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Nejtěžším obdobím ve své historii prochází nyní cestovní ruch a jeho spřízněné obory. Koronavirová pandemie a s ní související vládní opatření prakticky zcela utlumila tyto oblasti podnikání. Liberecký kraj proto oslovil provozovatele ubytovacích zařízení, vyhledávaných turistických cílů i pořadatele exkurzí i tvůrce zážitkové turistiky. Prostřednictvím dotazníků, které mezi ně distribuoval, zjišťoval současnou situaci, aby se mohl snažit efektivně pomoci rychlému restartu celého oboru.

„Chtěli jsme mít představu, jaká je v našem kraji situace u ubytovatelů a provozovatelů turistických zajímavostí. Oslovili jsme jich na  šest set, takže si troufám tvrdit, že průzkum má vysokou vypovídací hodnotu,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Data se sbírala od 8. do 15. ledna, průzkum byl anonymní. Zpět přišlo 188 vyplněných dotazníků. Nejvíce jich bylo zasláno provozovatelům ubytovacích zařízení, z nichž odpovědělo 135. Z výsledků vyplývá, že dopad současných opatření na podnikatele je drastický. Vydaná hygienická nařízení jsou plošná a nezabývají se aktuální situací v oboru – pro malá ubytovací zařízení platí stejná pravidla jako velké hotely.

Podnikatelé také zdůraznili, že majitelé menších penzionů a apartmánů nemají prakticky žádnou šanci dosáhnout na kompenzační programy. Výplata z těchto programů trvá měsíce, v některých případech doposud ani peníze nedorazily. Ti, kteří provozují zážitkovou turistiku či exkurze jako doplňkovou činnost pak nemají možnost kompenzace výpadku příjmů z cestovního ruchu.

„Velká část podnikatelů byla ráda, že se o jejich problémy Liberecký kraj zajímá. Průzkum totiž mimo jiné prokázal, že na úrovni státu se jejich poměry nikdo důkladně nezabýval,“ doplnila Vinklátová.

Libereckému kraji není složitá situace v cestovním ruchu lhostejná. Počátkem ledna ve spolupráci s Okresní hospodářskou komorou v Jablonci nad Nisou připravil dopis, jehož prostřednictvím apeloval na Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo pro místní rozvoj a žádal vyšší podporu pro znovuoživení cestovního ruchu a gastronomie.

„Sektor cestovního ruchu je jedním z nejpostiženějších odvětví. Pokud tu nechceme mít v tomto směru pustou zemi, musí být podpora efektivní a systematická. Dlouhodobě  s kolegy na Asociaci krajů poukazujeme na to, že je potřeba mít zákon o cestovním ruchu a zároveň stále narážíme na centrální úrovni na negativní postoj. V Rakousku takový zákon existuje. Neříkám, že řeší vše, ale dává jasný rámec. Teď se ukazuje, jak moc tady chybí, a věřím, že i kvůli této negativní zkušenosti nastane v tomto směru posun,“ uzavřela náměstkyně Vinklátová.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky