Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Brechschmiedovu kapli a Čertovu komoru obestírá tajemná pověst

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 29. 04. 2021 15:07
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Řadou zákoutí, ke kterým se váží pravdivé nebo smyšlené příběhy a zkazky, se může pochlubit Liberecký kraj. Brechsmiedova kaplička z 19. století blízko Jiřetína pod Bukovou a od ní téměř 2 kilometry vzdálená Čertova komora jsou opředeny lidovou pověstí spojenou se životem kováře Andrease Kuntze řečeného Brechsmied.

„Rada míst je spojená s pověstmi či příběhy, které se tradují po generace. Pokud nějaké takové člověk navštíví a spojí si jej právě s podobným příběhem, stane se pro něj místem nezapomenutelným,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

 Na zeleně značené turistické cestě z Horního Maxova do Josefova Dolu na plochém žulovém kameni stojí šestiboká kaple seskládaná z hrubých kvádrů jizerskohorské žuly, které se říká Brechsmiedova kaple.

Na počátku 18. století žil v Dolním Maxově kovář Andreas Kuntze, který začal obchodovat se lnem. Zbohatl tak, že si mohl koupit hostinec Zlatá hvězda u Sychrova a peníze si od něj údajně půjčoval i sám kníže Rohan. Jeho úspěchy lidé tenkrát vnímali jako vykoupené spolčením s ďáblem. Na místě, kde se údajně čertu upsal, stojí tato kaplička, která nese podle kovářovy přezdívky jméno Brechsmiedova.

V nedaleké Čertově komoře na vrcholu Bukové hory v Jiřetíně se nalézá  polojeskyně z žulových balvanů, kde se Kuntze i nadále s ďáblem scházel. V noci se prý z jeskyně ozývaly údery kladiva do kovadliny a byly vidět záblesky pekelného ohně. Kováře mohla ze zakletí vysvobodit jen smrt nevinného dítěte. A k té opravdu došlo v roce 1863, kdy byl syn místního dřevorubce při hře zabit balvanem na nedalekém kopci Buková. Kovářova duše našla klid a Buková hora se svou Čertovou komorou získala tajemnou pověst.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky