Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Braniborská jeskyně láká k prozkoumání

Mgr. Filip Trdla

sekretariát Ing. Květy Vinklátové, náměstkyně hejtmana, resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu

  • 16. 07. 2020 09:18
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

V lesích, asi 3 km směrem na západ od Starých Splavů, se nachází velký pískovcový skalní převis s názvem Braniborská jeskyně. Jeho rozměry činí 44 metrů do délky s přibližně 12 metry do hloubky a s výškou zhruba 6 metrů.

„Vydejte se do půvabné krajiny kolem Máchova jezera. Rozhodně nezůstávejte jen u vody. Pískovcové skalní útvary lákají k prozkoumání. Je to ideální oblast pro rodinnou dovolenou,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Jeskyně za dob válek sloužila jako úkryt, což dokládá nápis „21. 12. 1741“ zasazený do vyrytého srdcovitého štítu, jehož cípy tvoří písmeno W, které značilo rod Valdštejnů.

Neúnavný vlastivědný badatel a historik, profesor českolipského gymnázia a kněz Řádu sv. Augustina Anton Amand Paudler ve svém díle Die Brandenburgerhöhle z roku 1878 uvádí, že při pruském vpádu roku 1866 v jeskyni lidé z Jestřebí po několik dní ukrývali své nejcennější koně.

Podle legendy se v Braniborské jeskyni schovávali také loupežníci, možná i „strašný lesů pán“ z Máchova Máje. V dnešní době využívají převis jako bivak trempové.

Pokud se k jeskyni návštěvníci vydají, cesta je zavede do málo objevených roklin, kde je i v parných letních měsících příjemný chládek a pološero. V jejích horních částech je místy obtížný terén vyžadující šikovnost a dobrou obuv. Je tam řada zajímavých skalních útvarů, mj. i nepravých jeskyní – převisů. Výlet je však vhodný i pro rodiny s dětmi i seniory.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky