Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

S bicyklem na Kozákov, nejvyšší vrchol Českého ráje

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 01. 04. 2021 13:19
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Řeky, skály a lesy, ale i hrady, rybníky a malebné vesničky. Takový je Český ráj, chráněná krajinná oblast, která loni oslavila pětašedesáté narozeniny. Řada turistů poznává tento malebný kout v sedle kola, přičemž na bicyklu lze vyšlapat i na nejvyšší vrchol Českého ráje, kopec Kozákov.

„Není lepšího výletu než nyní, kdy může být člověk na cestě sám nebo jen s několika výletníky. Už se brzy rozednívá, takže si doporučuji přivstat a užít si Český ráj opravdu jako ráj,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Cesta začíná na okraji Rovenska pod Troskami. Město s výhledem na zříceninu hradu Trosky i samotný Kozákov se může pyšnit dřevěnou zvonicí ze 17. století se třemi unikátními zvony obrácenými srdcem vzhůru, které se do pohybu uvádějí šlapáním.

Odkud následuje stoupání po cyklostezkách číslo 4176 a 4006 až na Kozákov. Na jeho vrcholu se nalézá Riegrova turistická chata s šestibokou vojenskou věží s plošinou, která slouží jako rozhledna. Za pěkného počasí odtud lze přehlédnout až čtvrtinu Čech a dalekohledem spatřit například nejvyšší budovy Prahy.

Po stejné trase se poté jede přes Záhoří a Koberovy do Besedic. Tamní Besedické skály zvou na procházku labyrinty pískovcových skal Kalich a Chlévišt a také krásné výhledy na celé maloskalské údolí. Nechybí ani tajná modlitebna českých bratří s vytesaným kalichem a letopočtem 1634 a naučná stezka zaměřená na geologii.

Podél Klokočských skal a zříceniny hradu Rotštejn povede cyklostezka číslo 4099, kterou pak vystřídá v Rotštejně trasa číslo 4015. Z Kvítkovic do cíle výletu, Rovenska, nasměruje cyklostezka číslo 4172..

Celá trasa je dlouhá 34,6 kilometru a vede po asfaltu. Více podrobností se nalézá na odkazu www.mapy.cz/dubaruholo.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky