Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kraj vyhlašuje soutěž Památka roku Libereckého kraje pro rok 2021

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 21. 01. 2022 14:58

Sdílet článek

Upozornit na úspěšné obnovy kulturních památek a poukázat na ojedinělé stavby ve zdejším regionu, které si zaslouží pozornost, například s ohledem na cestovní ruch a nové využití kulturních památek. Takový je cíl tradiční soutěže Památka roku Libereckého kraje. Její další ročník právě začíná.

Soutěž má jednu kategorii – stavební obnova i restaurování nemovité kulturní památky. Cena sestává z plakety s nápisem Památka roku 2021 Libereckého kraje, která je určena k umístění na vítězném objektu. Jeho vlastník k tomu obdrží finanční odměnu ve výši padesát tisíc korun.

Loni cena zamířila do Jablonce nad Nisou. Cenu získala obnova secesního domu v Korejské ulici.  Kromě nové fasády vkusně a citlivě pojatá rekonstrukce přinesla mimo jiné také výměnu oken, okapů a renovaci původních vchodových dveří.

„Velmi mě těší, že se čím dál víc majitelů památek skutečně chce zhostit obnovy a nekupuje památku jen na to, aby ji nechali zchátrat, mohli strhnout a získali tak pozemek pro novou výstavbu. V Libereckém kraji máme skvělé příklady obnov, a to jak čistě privátních, tak i veřejných či církevních. Například loňská skvělá obnova secesního bytového domu v Jablonci nad Nisou, to je skutečně čistá radost. Rádi takové obnovy oceníme,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Příjem elektronických přihlášek začne 1. února a potrvá do 30. dubna tohoto roku. Vítěze soutěže vybere odborná komise, složená ze zástupců Libereckého kraje a Národního památkového ústavu. Slavnostní udělení ceny a předání výhry se chystá na léto tohoto roku.

Aktuálně se na území Libereckého kraje se nachází 2248 nemovitých kulturních památek, z nichž je celkem 39 na seznamu ohrožených nemovitých kulturních památek. Pozitivní příklady obnovy mohou v praxi vést i ke koupi nemovitosti v Libereckém kraji. Nový vlastník pak kulturní památku ve své podstatě zachrání, jako tomu bylo například u Kittelova domu, zámku Navarov a několika lidových staveb ve Žďáru u České Lípy.

Cenu za obnovy památek v rámci celé České republiky udílí pod názvem Patrimonium pro futuro neboli dědictví pro budoucnost Národní památkový ústav, popřípadě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska jako Památku roku. Na lokální úrovni však toto ocenění chybí, proto se Liberecký kraj rozhodl tuto situaci v regionu změnit.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky