Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Archeologové v Libereckém kraji mají plné ruce práce

Šimice Marie

tiskový mluvčí

  • 28. 08. 2017 12:37

Sdílet článek

I když je archeologů při krajských muzeích jen několik, musí uskutečnit stovky výzkumů ročně. Záchranné i předstihové výzkumy je zaměstnávají po celém kraji. Díky jejich práci se zachrání velké množství artefaktů a historici mohou upřesnit dávné události.

V Muzeu Českého ráje v Turnově pracuje jeden archeolog a jeden technik. Za rok 2016 realizovali a dokončili 365 záchranných a předstihových archeologických výzkumů v souvislosti s výkonem archeologické památkové péče v okresu Semily a přilehlém území.  Vypracovali také 304 vyjádření k stavebním a jiným činnostem, při kterých by mohlo dojít k narušení historických terénů.

„Mezi nejvýznamnější objevy archeologů tohoto muzea patřily například kostrové pohřby, přístavby a trativod z raného novověku nebo z vrcholného novověku zánik stavby během požáru a kostelní ossarium při archeologickém průzkumu zahradního domu v areálu jilemnického zámku,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro resort cestovního ruchu, památkové péče a kulturu.

Severočeské muzeum, které má jednoho archeologa a dva techniky, provedlo za minulý rok na 298 záchranných archeologických výzkumů formou archeologického dohledu nebo samotného výzkumu. Mezi největší akce patřilo pokračování v záchranném výzkumu na trase budoucí silnice I/14 z Kunratic do Jablonce nad Nisou. Vědci tady našli například hroby z napoleonského období. Mezi další významné archeologické činnosti patřily i zemní práce s úpravou nádvoří zámku Malá Skála.„V průběhu prací na maloskalském zámku pracovníci Severočeského muzea prováděli archeologický dohled a dokumentaci jednotlivých odkrytých situací. V lokalitě objevili torza základů staveb různého stáří a zdokumentovali základy i strukturu zdiva současných staveb,“ připomněla radní Vinklátová.

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě zaměstnává čtyři odborné zaměstnance archeologie, kteří v roce 2016 realizovali 162 záchranných archeologických výzkumů. Z toho bylo 106 akcí vyvolaných stavebním záměrem případně jinou činností právnických a podnikajících osob, 46 průzkumů bylo v rámci stavební činnosti fyzických osob a 10 záchranných archeologických výzkumů v důsledku přírodních procesů nebo kvůli narušení nálezových míst neznámými osobami.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky