Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Více než deset milionů korun poputuje z kraje na záchranu a obnovu památek

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 29. 04. 2022 12:59

Sdílet článek

Rozdělení dotačního programu nazvaného 7.2 Záchrana a obnova památek v Libereckém kraje odsouhlasili na svém zasedání krajští zastupitelé. Žadatelé obdrží víc než deset milionů korun.

„Pomoc obnově památek v našem kraji považujeme za velmi důležitou. V dotačním programu, ze kterého tyto obnovy podporujeme, máme každoročně 10 milionů korun. Zájem je sice více než dvojnásobný a nejsme tak schopni uspokojit všechny žadatele, majitelé objektů mohou ale žádat opakovaně, třeba i na postupné etapy. Možnost dotace je pro ně důležitou pomocí,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V tomto programu přijal krajský úřad celkem 104 žádostí o dotaci. Podporu by mělo dostat 43 z nich a čtyři byly zařazeny do zásobníku projektů. 53 žádostí bylo navrženo nepodpořit z důvodu nedostatečného počtu bodů a vyčerpání alokace programu, čtyři žádosti byly vyřazeny kvůli nesouladu v administrativě.

Program je určen k zachování a obnově movitých a nemovitých kulturních památek, prohlášených podle zákona na území Libereckého kraje – k restaurování kulturních památek nebo jejich částí, které jsou díly výtvarných umění nebo uměleckořemeslnými pracemi, prováděnému osobami s povolením k restaurování zapsanými v seznamu, který vede ministerstvo kultury.

 

Název programu

Počet obdržených žádostí v termínu

Počet obdržených žádostí po termínu

Celková výše požadované dotace Kč

(údaj za všechny žádosti)

Celková výše nákladů předložených projektů

(údaj za všechny žádosti)

7.2 Záchrana a obnova památek v LK

103

 22.360.949,80

 141.117.252,83

 

 

 

Počet žádostí

Celková výše požadovaných dotací v Kč

Podpořené žádosti v 100% výši

42

9.847.715,30

Podpořené žádosti – ponížení výše dotace

1

349.154,74

Žádosti zařazené do zásobníku projektů

4

552.615,00

Nepodpořené žádosti z důvodu nedostatečného počtu bodů a naplnění alokace programu

53

11.158.164,76

Vyřazené žádosti pro administrativní nesoulad

4

453.300,00

Celkem

104

22.360.949,80

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky