Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Semilský kostel získá novou střechu, kraj věnuje půl milionu

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 03. 06. 2021 13:41

Sdílet článek

Další z památek, jejichž obnovu podpořil ze svého rozpočtu Liberecký kraj, je novorománský kostel svatého Petra a Pavla v Semilech. Čeká jej výměna střešní krytiny, náklady na opravu by měly představovat 1,2 milionu korun.

„V rámci individuální dotace Liberecký kraj přispěje na výměnu střešní krytiny na kostele částkou 500 tisíc korun,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkové péče a cestovního ruchu Libereckého kraje.

Novorománská bazilika s výraznou hranolovou věží zakončenou ochozem byla postavena v letech 1908 až 1911 na místě barokního kostela pocházejícího z roku 1702. Autorem nové dominanty města byl pražský architekt Bohumil Štěrba.

Starý kostel se začal bourat v dubnu 1908 a nový byl dokončen roku 1911, načež byl 25. června litoměřickým biskupem slavnostně vysvěcen a povýšen na kostel děkanský. Při bourání starého kostela byla nalezena ve zdivu pod hlavním oltářem relikvie, která pocházela pravděpodobně z 12. až 13. století.

U hlavního vchodu jsou umístěny plastiky svatého Petra a Pavla, které se zachovaly z původního kostela. Varhany jsou darem občanské záložny v Semilech, stály 8500 korun a jsou zhotoveny Josefem Kobrlem z Lomnice nad Popelkou.

Zdobená okna věnovali kostelu samotní věřící, což dokládají nápisy na nich. Oltáře pocházely ze závodu Petra Buška na Sychrově, křtitelnice byla darována Odbornou školou sochařskou v Hořicích, nábytek zhotovili semilští a podmokličtí živnostníci.

Kostel se v současné době využívá nejen k bohoslužebným účelům, ale i ke koncertům, výstavám a podobně. Jedná se o dominantu a kulturní objekt města. Věž kostela s unikátním ochozem je veřejně přístupná.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky