Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Raspenavský kostel dostane novou střechu díky penězům z kraje

20. 05. 2021

Liberecký kraj letos podpoří své památky dotací v celkové výši 4 milionů korun. Raspenavský Kostel Nanebevzetí Panny Marie, postavený na počátku 20. století v neobarokním slohu, obdrží částku 650 000 Kč na výměnu krytiny a opravu střechy.

„Obnova památek z financí rezortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu je pro kraj velmi důležitá. Díky dotačnímu programu i přímým podporám se daří ještě více motivovat vlastníky k rekonstrukcím,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Raspenava, obec ve Frýdlantském výběžku, se stala koncem roku 2012 unikátním místem archeologického nálezu. Výkopy odkryly základy gotického kostela – roh sakristie, část zdi a pohřebiště. Tyto objevy doložily, že na místě dnešního Kostela Nanebevzetí Panny Marie stával raně gotický kostelík, který byl ve 2. polovině 17. století přestavěn v barokním stylu. O dvě století již nepostačoval rostoucí obci, proto zdejší továrník Gustav von Richter financoval stavbu kostela nového.

Z původního kostela se zachovala pouze věž a části vnitřního vybavení – hlavní oltář a varhanní skříň. Podle projektu liberecké kanceláře Gustav Sachers Söhne vznikla svatyně nová.

Průčelí vybudovaného kostela směřuje nyní k silnici. Součástí areálu je i novobarokně upravená fara a u vchodu na hřbitov novogotická Richterova rodinná hrobka, kterou projektoval roku 1895 Franz von Neumann.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324