Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Radnici v Hodkovicích sužovaly po staletí požáry

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 10. 08. 2021 14:51
  • Rozvoj

Sdílet článek

Jednou z památek v Hodkovicích nad Mohelkou je novorenesanční budova radnice. Její zajímavostí je mimo jiné i to, že má štěstí a odolává nebezpečí požáru mnohem lépe, než její předchůdkyně.

„Radnice ústřední budovou hodkovického náměstí a stojí za velkou pozornost,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Původní budova radnice v Hodkovicích nad Mohelkou totiž vyhořela hned několikrát. „Rok 1692 – 22. května ve dvě hodiny po půlnoci vypukl u tehdejšího primátora Martina Schöna strašný oheň, shořelo 19 obytných stavení se stodolami a chlévy i radnice,“ zmiňuje stará kronika Josefa Hauka.

Radnici znovu postavil roku 1694 tesařský mistr Andersen Bräuer z Grafensteinu. Pohromy se jí však dlouho nevyhýbaly. V roce 1707 začala opět hořet, ale byla zachráněna. V roce 1768 uhodil do radniční věže blesk. Radnice však statečně nepřízni osudu odolávala a v roce 1794 se dokonce dočkala rekonstrukce v ceně 1000 zlatých.

Nakonec však osudu neunikla. Její čas se naplnil roku 1806, kdy v Hodkovicích opět vypukl požár. Zachvátil půlku města a shořela i radnice. Šťastnou náhodou se podařilo zachránit pozemkové knihy a privilegia, protože zborcená klenba radniční kanceláře oheň udusila.

Nová budova radnice byla postavena v letech 1811–1812 dle plánů stavitele Josefa Arnolda z Liberce. Roku 1889 prošla zásadní přestavbou podle návrhu stavitele Franze Wildeho z Broumova, jehož zásluhou dostala současnou novorenesanční podobu. Roku 1902 získala vestavbu policejní stanice a od té doby se její vzhled už nezměnil.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky