Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Podpořte restaurování barokní kazatelny v Bozkově v památkářské soutěži

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 29. 06. 2022 16:19

Sdílet článek

Památky děkují. Tak se jmenuje jedna z kategorií klání o cenu Patrimonium pro futuro, kterou vyhlašuje Národní památkový ústav. Lidé si mohou formou on-line hlasování na stránkách této instituce do 30. září vybrat z nominovaných toho, který je nejvíce zaujal. Počin, který získá nejvíc hlasů, obdrží tuto cenu veřejnosti.

I v letošním roce je možné hlasovat a podpořit tak za Liberecký kraj restaurování barokní kazatelny v Bozkově. „Každý rok je do této soutěže přihlášená minimálně jedna památka z našeho kraje. A také jsme úspěšní. Cenu získalo například v loňském roce Jizerskohorské technické muzeum za popularizaci a prezentaci,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Kazatelna v Bozkově je z roku 1754 a její autorství se připisuje dílně Jelínků z Kosmonos. Stav kazatelny byl v roce 2018 havarijní. Restaurátorský zásah ji zachránil před zánikem a na základě provedených průzkumů jí též vrátil původní podobu a polychromii.

Kazatelna je prvním zrestaurovaným exemplářem z vybavení kostela; v budoucích letech by restaurování mělo pokračovat bočními a hlavním oltářem. I jim by měla být navrácena původní podoba z doby, kdy v Bozkově působila sochařská dílna Jelínků.

Cena Patrimonium pro futuro, kterou Národní památkový ústav vyhlašuje jako příspěvková organizace ministerstva kultury pověřená záchranou a rozvíjením hodnot památkového fondu na území České republiky, hodnotí pozitivní a úspěšné počiny v oblasti památkové péče dokončené v předešlém roce.

Za každý kraj mohou odborníci z Národního památkového ústavu, kteří garantují památkovou péči v jednotlivých regionech, vybrat zástupce, kteří se budou ucházet o ocenění v některé ze základních kategorií: obnova památky, restaurování, památková konverze, objev či nález roku, prezentace a popularizace, záchrana památky a příkladná správa a prezentace památkových objektů.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky