Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Oprava střechy kostela Mistra Jana Husa v České Lípě pokračuje. Kraj opět přispěl statisíci

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 15. 06. 2022 17:06
  • Rozvoj

Sdílet článek

Také v letošním roce odsouhlasili krajští radní a zastupitelé poskytnutí peněz na obnovu památek v rámci individuálních dotací. Tato částka činí 13,8 milionu korun. Jedním z projektů, které se dočkají podpory, je kostel Mistra Jana Husa v České Lípě. Peníze se využijí na opravu střešního pláště. Kraj podpořil opravu kostela i v loňském roce, a to stejnou částkou, která byla použita na opravu zavěšeného stropu kostela.

„Neutěšený stav památek v našem kraji nás netěší, a proto jsme přistoupili, kromě pomoci v podobě dotačního programu, také k individuálním podporám, které se týkají mimořádně rozsáhlých obnov nebo výjimečně cenných památek. To je i případ husitského kostela v České Lípě,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Povrch střechy je v havarijním stavu. Zatéká do ní, pročež jsou poškozeny nosné prvky krovu a podlaha půdy. Rekonstrukce přinese výměnu současné střešní konstrukce. Veškeré dřevěné prvky projdou chemickým ošetřením a střecha získá krytinu z pálených tašek bobrovek.

Kostel Mistra Jana Husa Církve československé husitské v českolipském městském parku není jen místem pravidelných bohoslužeb, lidé se zde setkávají také na pravidelných kulturních akcích. Stavba podle návrhu českolipského architekta Richarda Broscheho, byla uvedena do provozu v roce 1929 jako německý evangelický kostel. Ten byl roku 1930 vybavený vynikajícím varhanním nástrojem drážďanské firmy Carl Eduard Jehmlich z roku 1858. Pro vynikající akustiku kostela a tyto vzácné varhany patří kostel k nejvýznamnějším koncertním sálům v České Lípě. 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky