Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Obnovu oltáře v zákupském kostele podpořil kraj statisíci

14. 10. 2021

Více než deseti miliony korun přispěl letos ze svého dotačního fondu na obnovu památek Liberecký kraj. Jednou z památek, které se dočkaly podpory, je děkanský kostel sv. Fabiána a Šebestiána v Zákupech. Započala tam první etapa restaurování bočního oltáře, na niž poskytl kraj 300 tisíc korun.

„Liberecký kraj se snaží pomoci majitelům památek, bez ohledu na to, zda se jedná o fyzickou nebo právnickou osobu. Při rozhodování nás zajímá pouze památková hodnota a potřeba obnovy,“ řekla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Kostel sv. Fabiána a Šebestiána byl postaven před r. 1384 (je v evidenci církevních staveb k tomuto datu). Přestavován byl pod patronátem Zdislava Berky z Dubé v letech 1550-1553, pak jeho dědicem Zbyňkem Berkou do r. 1562. Další přestavbou od roku 1863-65 získal nynější neogotickou podobu. Mezi nejcennější části vnitřního vybavení patří relikvie svatého Felixe, římského prvomučedníka, kterého údajně darem získala velkovévodkyně Anna Marie Františka Toskánská od samotného papeže a darovala ho 19.1.1727 děkanskému kostelu.

V kostele se nachází krypta, kde je pohřbeno 8-12 příslušníku rodu Berků. V další vévodské kryptě je pochována Anna Marie Františka, toskánská velkovévodkyně (+1741) se svým prvním manželem a oběma dcerami. U hlavního oltáře se nalézají náhrobníky Zbyňka Berky, jeho manželky Veroniky z Lobkovic a jejich třech synů.

Západně od kostela leží rozsáhlý, dosud využívaný hřbitov ohraničený kamennou ohradní zdí. Do severní i jižní části ohradní zdi v prostoru u kostela bylo vsazeno 14 náhrobníků různého stáří od renesance po klasicismus. Severozápadně od kostela, při ohradní zdi, stojí výstavná hrobka Františka Expedita ze Schönfeldu s márnicí a prostorem pro hrobníka, architektonicky ladící s kostelem.   

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324