Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Obnova poutního areálu v Horní Polici pokračuje, nyní dojde na faru

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 20. 11. 2023 12:38

Sdílet článek

Několikaletou rekonstrukcí prochází barokní poutní areál soustředěný okolo kostela navštívení Panny Marie v Horní Polici. Doposud proměnou prošly kostel, zvonice, ambit a další exteriéry. Nyní je připraven projekt další, již třetí etapy.

V ní se počítá s generální opravou barokní fary, která je ve špatném stavu a nutně potřebuje obnovu zvenčí i zevnitř. K tomu je nutné provést dílčí statická opatření, faru odvlhčit a opravit část ohradní zdi s farou spojené.

„Poutní areál Navštívení Panny Marie v Horní Polici patří k nejvýznamnějším památkám Libereckého kraje. Kraj opakovaně přispívá na jeho obnovu. Doporučuji všem toto výjimečné místo navštívit,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Odstraněn byl přístavek nad ohradní zdí a obnovou prošla částečně rozpadlá ohradní kamenná zeď, která je spojená s budovou arciděkanství. Zeď byla omítnuta a natřena bílou vápennou barvou, korunu kryjí pálené tašky. Po obvodu jižní a západní strany arciděkanství byl vybudován odvětrávací kanál, zakončený okapovým chodníkem.

Poutní areál slouží ke svému původnímu účelu – náboženskému. Konají se zde pravidelné bohoslužby, poutní mše a mše svaté u příležitosti významných liturgických svátků. Areál je denně přístupný. Do kostela lze nahlédnout, v neděli je pak zcela otevřen.  Je možné také domluvit individuální návštěvy a exkurze.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky