Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Oblastní galerie Liberec vyřazuje ze sbírek historické lustry. Vrátí se do Liebiegova paláce

18. 10. 2022

Do libereckého Liebiegova paláce se vrací historické křišťálové lustry. Žádost o vyřazení čtrnácti těchto svítidel ze sbírek Oblastní galerie Liberec schválila na svém zasedání Rada Libereckého kraje. Záměr však ještě musí schválit také Ministerstvo kultury.

„Lustry do galerie historicky patřily a je dobře, že se na své původní místo vrátí. Liebiegův palác, kde dříve Oblastní galerie Liberec sídlila, prošel důkladnou a velice pečlivě provedenou rekonstrukcí. Zrestaurované lustry dodají jeho interiérům patřičnou noblesu a lesk. Znalecká hodnota lustrů před restaurováním, které zadalo statutární město Liberec a realizuje společnost Preciosa Lighting, a.s., je 890.000 korun. S městem jsme domluveni, že v rámci akcí Křišťálového údolí budou moci lidé minimálně dvakrát za rok tyto historické lustry vidět,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Pokud vydá Ministerstvo kultury vyjmutí lustrů z galerijních sbírek kladné stanovisko, bude následovat převod těchto 14 svítidel, spolu s dalšími šesti, které sbírkovými předměty nejsou, na statutární město Liberec.

Jde o soubor historických a historizujících lustrů, které byly od založení galerie pořizovány pro výstavní sály neoklasicistního Liebiegova paláce. Všech 20 lustrů má více než metr na výšku. Nejmenší z nich je šestiramenný o průměru 80 a výšce 110 centimetrů. Největší má 18 ramen, jeho průměr činí 110 centimetrů a výška dva metry. V převážné většině jsou dekorativní, ověskové, korálkové, s foukanými rameny typu terezián nebo palme, klasicistní či novodobé konstrukce.

 

 

Mgr. Filip Trdla
tiskový mluvčí kraje a krajského úřadu
filip.trdla@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226307
Mobil: 770134419