Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

O cenu památkářů se ucházejí vila, kaple a muzeum. Hlasujte i vy

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 22. 06. 2021 15:51

Sdílet článek

Třiačtyřicet pozitivních počinů a objevů z oblasti památkové péče napříč českými regiony se letos uchází  o cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro. Vítěze vybírá odborná porota, hlasovat pro své favority bez ohledu na jednotlivé soutěžní kategorie mohou ale i samotní lidé.

„Náš kraj má v letošním roce tři želízka v ohni. Oceňuji jak obě města, tedy Hrádek nad Nisou a Liberec, že se pustila do nominovaných obnov, tak zejména soukromou iniciativu Jizerskohorského technického muzea v Bílém Potoce. Nadšení pro věc je v tomto případě unikátní,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje

Za Liberecký kraj lze hlasovat pro celkovou obnovu Schubertovy vily v Hrádku nad Nisou. Honosné rodinné sídlo si nechal vystavět v roce 1924 Oswald Schubert, ředitel největší hrádecké textilní továrny, podle návrhu drážďansko-liberecké kanceláře Lossow & Kühne. Ve vile vznikly po válce jesle, později v ní sídlila městská knihovna. Obnova jí vrací jedinečnou architektonickou kvalitu a obyvatelům města bude nově sloužit jako komunitní centrum.

Druhým zástupcem je celková oprava a restaurování kaple Božího hrobu v Liberci. Nejmladší Boží hrob na českém území byl postaven v roce 1772 z daru libereckého soukeníka Andrease Josefa Wondraka. Jeho autorem je stavitel Johann Josef Kuntze, autor řady libereckých klasicistních domů a přestavby kostela Nalezení sv. Kříže. Specifikem stavby bylo její situování jako samostatného objektu uprostřed města před západním průčelím kostela sv. Antonína Velikého – obvykle tyto svaté hroby tvořily součást klášterů, kostelů, nebo se nacházely na okrajích měst.

Třetím kandidátem je Jizerskohorské technické muzeum v Bílém Potoce. Vzniklo v budově bývalé odpadní přádelny Karla Bienerta a stále se rozrůstá. Jde o výjimečně zachovaný tovární areál s řadou autentických konstrukcí a zařízení z druhé poloviny 19. a první poloviny 20. století. Vedle dřívějších expozic energetiky a letectví byla v roce 2020 dokončena expozice zaměřená na textilní výrobu a také rekonstrukce vstupního objektu se zázemím pro návštěvníky.

Laureáti ocenění Patrimonium pro futuro včetně držitele ceny veřejnosti, nazvané Památky děkují, budou vyhlášeni v listopadu na slavnostním galavečeru v Praze. Online lze hlasovat na odkazu https://1url.cz/DK2UO.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky