Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na zámku v Doksech pokračují v obnově střechy nad jižním křídlem

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 31. 10. 2023 13:51

Sdílet článek

V obnově zámku, kterému po mnoha letech vdechlo život, pokračuje město Doksy. Podalo žádost o poskytnutí individuální dotace z rozpočtu Libereckého kraje, se kterou uspělo. V rámci letošní etapy obnovy se tak opravy dočkají poškozené části krovu, laťování a klempířské prvky a na střechu přijdou pálené tašky bobrovky.

Celkově obnovou projde střešní krytina jižního křídla o výměře zhruba 270 metrů čtverečných. Rozpočet činí celkem 2.309.971 korun včetně daně, dotace Libereckého kraje bude činit 43,29 % z celkových výdajů projektu.

„V letošním roce se nám podařilo podpořit všechny žádosti na obnovu památek, které splnily požadovaná kritéria, a to i ty individuální, jejichž žadatelé míří na rozsáhlé obnovy. U individuálních dotací jde většinou o obnovy, které jsou rozložené na několik etap. To je také příklad zámku v Doksech,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Projekt má vazbu na další projekty, které v posledních dvou letech v Doksech provedli: záchranu havarijních částí krovu východního a západního křídla zámku či opravu a konzervaci střechy hospodářských budov.

Zámek, jehož nedílnou součástí je i park s ohradní zdí a dalšími drobnými stavbami, patří mezi nejhodnotnější a prozatím zcela nedoceněná panská sídla v severních Založil jej koncem 16. století Jan z Vartemberka, na přelomu 17. a 18. století prošel barokní valdštejnskou přestavbou. Další výraznější úpravy byly provedeny v letech 1912 a 1913. Tři hlavní zámecké budovy tvoří písmeno U.

Od roku 2019 je zámek trvale přístupný. Nalézají se v něm městská knihovna, turistické informační centrum, muzeum Čtyřlístku a prohlídkový okruh s expozicí věnovanou mimo jiné rodu Valdštejnů.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky