Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na záchranu a obnovu památek rozdělí kraj 15 milionů korun

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 29. 11. 2023 13:18

Sdílet článek

Patnáct milionů korun. Taková je částka, kterou kraj rozdělí prostřednictvím dotačního programu 7.2 Záchrana a obnova památek v Libereckém kraji.  Je určena pro zájemce, kteří usilují o zachování a obnovu movitých i nemovitých kulturních památek na území Libereckého kraje.

„Po celou dobu, kdy jsem náměstkyní, pod kterou spadá i památková péče, se společně s kolegy z rady a odboru snažíme o maximální možnou podporu obnov památek. Letos se, díky dobrému hospodářskému výsledku kraje, podařilo pokrýt všechny žádosti, které splnily požadovaná kritéria. Pro příští rok máme v rozpočtu v dotačním programu na obnovu památek 15 milionů korun. Věřím, že i tentokrát nebude o žadatele nouze. Jsem velmi ráda, že se i díky Libereckému kraji daří památky obnovovat,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V programu došlo v rámci reakce na rostoucí ceny na stavebním trhu k navýšení minimální i maximální hranice částky, o kterou se lze v rámci programu ucházet. Nejméně je nyní možné žádat šedesát tisíc korun a nanejvýš o čtyři sta tisíc. Je to. Žádosti lze podávat od 15. ledna do 12. února příštího roku.

Žadateli mohou být vlastníci kulturních památek na území Libereckého kraje, případně fyzické či právnické osoby se souhlasem vlastníka kulturní památky s uskutečněním zamýšleného projektu. Dotaci v rámci programu nelze poskytnout na obnovu kulturních památek ve vlastnictví Libereckého kraje nebo České republiky, to znamená, žadatelem nemůže být ani příspěvková organizace, jejímž zřizovatelem je Liberecký kraj nebo stát.

Za posledních jedenáct let přispěl Liberecký kraj na obnovu kulturních památek v regionu prostřednictvím dotačního programu částkou přesahující 114 milionů korun, přičemž celkem se dočkalo podpory 590 projektů. Záchrany se dočkaly například varhany v kostele Navštívení Panny Marie Královny hor v Bozkově, obnovou prošla horní část věže kostela svatého Archanděla Michaela v Rokytnici nad Jizerou, opravy střechy a sanace trhlin ve zdech provedli dělníci na kostele svatého Mikuláše v Turnově.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky