Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj podpořil obnovu kostela Narození sv. Jana Křtitele v Horním Polubném

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 30. 11. 2021 15:25

Sdílet článek

Záchranu a renovaci historických staveb dlouhodobě a systematicky podporuje Liberecký kraj. Další památkou, na jejíž obnovu v letošním roce přispěl, je kostel Narození sv. Jana Křtitele v Horním Polubném. Částka 134 tisíc korun poputuje na opravu štítové vazby krovu a úžlabí střechy kostela.

„Kostel samozřejmě potřebuje i další opravy, ale dochází k nim postupně. Právě štítová vazba krovu a střecha je jedním z těch základních zásahů, které je třeba udělat před dalšími dílčími opravami,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Klasicistně řešený kostel byl postaven v letech 1789 až 1793 pod vedením architekta F. Theumerta z Turnova, přičemž v roce 1895 došlo ke zvýšení věže. V jeho okolí se nalézá domek s márnicí a socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1824. Celý areál ohrazuje zeď.

Zařízení kostela je pseudorománské; pochází z roku 1878Kazatelna je z období kolem roku 1800 a je na ní reliéf s biblickým vyobrazením Rozsévače. Hlavní oltář s olejomalbou sv. Jana Křtitele pochází od akademického malíře Petra Maixnera z roku 1878.

Na kruchtě se nachází dosud funkční varhany z dílny bratří Riegerů z roku 1888, které kostelu věnoval místní sklovýrobce Josef Riedel.

Prostor hlavní lodi osvětlují tři lustry s vachtlovými ověsy. Největší, prostřední lustr, pochází z roku 1842 z dílny jizerskohorského skláře F. Riedla. Zajímavostí je, že je v kostele instalováno teplovzdušné vyhřívání hlavní lodi topnými kanály. Polubný je totiž horskou vsí, kde není klima nejvlídnější.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky