Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Hrady a zámky v říjnu zvou na pohádky, do muzea i na lampionový průvod

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 01. 10. 2021 13:51
  • Sociální

Sdílet článek

Podzim plný plískanic se pozvolna plíží do kraje. Jakkoliv se to zatím nezdá, slota, mlhy a nevlídno jsou téměř na dosah ruky. Zabavit se v suchu a relativním teple lze na hradech a zámcích. V říjnové nabídce akcí se objevují pohádkové prohlídky, beseda s kastelánem, ale třeba i možnost vylézt na běžně nepřístupnou věž.

„S blížícím se deštivějším a chladnějším počasím hledáme také kryté turistické cíle. A právě památky, hrady a zámky mohou takovým cílem být. Kasteláni se tak snaží zajímavým programem nalákat návštěvníky," uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Státní zámek Lemberk od 1. do 3. října zpřístupňuje středověkou věž, která bude otevřena po celý den od 9.00 do 16.30. Později se otevře také během podzimních prázdnin mezi 26. a 31. říjnem. Do konce tohoto měsíce lze na zámku navštívit výstavu věnovanou životu a skutkům Zdislavy z Lemberka. Více informací je na odkazech www.zamek-lemberk.cz, www.facebook.com/ZamekLemberk a  www.instagram.com/zamek_lemberk.

Výstava malířky Jitky Němečkové s názvem Krajinou za očima  je do 3. října k vidění na hradu Bezděz. O tom, jak se právě tato památka proměnila během posledních let, jak vypadala letošní sezona a co má správa hradu v plánu na tu příští, bude přednášet kastelán hradu Kamil Seidl v Krajské vědecké knihovně v Liberci 26. října. Webová prezentace Bezdězu je na adresách www.hrad-bezdez.cz, www.facebook.com/HradBezdez a www.instagram.com/hradbezdez.

Hrad Grabštejn zve 23. a 24. října na prohlídky veterinárního muzea; začátky jsou vždy v 11 a ve 14 hodin. Obec Chotyně pak 29. října pořádá na Grabštejně lampionový průvod. Více o hradu se lze dozvědět na internetových stránkách www.hrad-grabstejn.cz, www.facebook.com/shgrabstejn a www.instagram.com/hradgrabstejn.

Státní zámek Sychrov zve na pohádkové prohlídky s všeříkajícím názvem Šíleně smutná princezna. Konají se 23. a 24. října vždy v 10, 11, 13, 14 a 15 hodin. Více o Sychrovu se lze dozvědět na stránkách www.zamek-sychrov.cz, www.facebook.com/szsychrov a www.instagram.com/sychrov_zamek.

S ohledem na epidemiologickou situaci je možné, že se některé kulturní akce nebudou moci uskutečnit. Pro aktuální informace je třeba sledovat také webové stránky a sociální sítě jednotlivých hradů a zámků.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky