Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dokončení obnovy poutního areálu v Horní Polici podpoří kraj více než milionem korun

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 20. 07. 2022 11:42

Sdílet článek

Také v letošním roce odsouhlasili krajští radní a zastupitelé poskytnutí peněz na obnovu památek v rámci individuálních dotací. Tato částka činí 13,8 milionu korun. Jedním z projektů, které se dočkají podpory, je druhá etapa obnovy poutního areálu v Horní Polici. Liberecký kraj na ni přispěl částkou 1,3 milionu korun. Práce se týkají sanace a zabezpečení severního křídla ambitu a související sanace vnější římsy.

Aktuální příspěvek Libereckého kraje není prvním. Před dvěma lety byla dokončena první etapa obnovy hornopolického poutního areálu, která se týkala kostela, zvonice, věžiček ambitů a exteriéru. Na ni etapu přispěl postupně kraj celkovou částkou skoro 2,5 milionu korun.

„Jedná se o zcela výjimečnou sakrální památku, téměř na kraji našeho kraje, která byla prohlášena národní kulturní památkou. Myslím, že kdo měl možnost vidět proměnu, kterou prošlo toto poutní místo již v první etapě, musel žasnout. Cílem je dokončit celý areál,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje

Významné mariánské poutní místo založil roku 1684 Julius Sasko-Lauenburský, stavbu dokončila roku 1723 jeho dcera Anna Marie Toskánská. Poutní areál sestává z raně barokního trojlodního kostela, orientovaného k východu, s věží nad západním průčelím. Ze tří stran jej obklopuje ambit se sedmi kaplemi a třemi vstupními branami.

Závěr kostela je doplněn vrcholně barokní sakristií, která tvoří kulisové průčelí směrem k hlavnímu vstupu do areálu, který vede přízemím hranolové zvonice. Jižně od ní stojí rozlehlá budova arciděkanství, které si nezadá s řadou menších zámků. Vnitřní vybavení kostela i ambitů je bohaté, většinou místní provenience.

V současné době se areál využívá pro pravidelné bohoslužby, poutní mše a mše u příležitosti významných liturgických svátků. Areál je denně přístupný. Interiér kostela je možné si celý prohlédnout v neděli, případně po domluvě. Konají se zde i kulturní akce, jakými jsou Noc kostelů, koncerty festivalu Lípa Musica a podobně.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky