Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Dny lidové architektury zaujaly tisíce lidí, rekordmanem byl Beranův hostinec v Trávníčku

26. 08. 2021

Již podeváté mohli lidé v regionu navštívit v červenci v rámci Dnů lidové architektury vybrané historické objekty a zúčastnit se programu, v němž nechyběly ukázky řemesel, divadla, dílničky a další zajímavosti. Kromě Dlaskova statku v Dolánkách uvítaly návštěvníky například ještě Beranův hostinec v Trávníčku, Liščí bouda na Kristiánově, Památník K. H. Máchy v Doksech nebo Stará škola v Křižanech.

„Podmínkou zapojení jednotlivých objektů do Dnů lidové architektury je, že majitel nebo provozovatel zpřístupní objekt zdarma návštěvníkům, případně zajistí komentovanou prohlídku nebo další doprovodný program. A to je to, co kromě památkové hodnoty budov lidi láká,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Letos zavítaly na patnáct míst, které se do Dnů lidové architektury zapojily, více než dva tisíce lidí. Rekordmanem byl Beranův hostinec v Trávníčku, kde se vystřídalo přes sedm set návštěvníků. Největší zájem je zejména o nové objekty, které zatím nebyly přístupné. Stoupá také zájem o stavby, jež se otevírají návštěvníkům pouze omezeně, kupříkladu Stará škola v Křižanech.

 

 

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324