Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dny lidové architektury lákají na Péro za kloboukem i honění obruče

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 17. 07. 2023 13:10

Sdílet článek

Ukázky řemesel, řemeslné dílny, folklórní a divadelní vystoupení, odborné přednášky, lidová hudba, zábava, smích a netradiční zážitky. Takové budou Dny lidové architektury, které se konají o víkendu 22. a 23. července v kraji. Své brány otevře dvanáct objektů.

„Jako každý rok, i letos předpokládáme velký zájem ze strany návštěvníků. Mimo možnost navštívit často běžně nepřístupné objekty, budou mít příležitost vyzkoušet si nejrůznější řemesla a také si užít kulturní program, který pro ně bude na mnoha místech připraven,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Za italskými plážemi se bude možno zastavit v rodném domě malíře Josefa Führicha v Chrastavě. Beranův hostinec v Trávníčku představí novou výstavu s názvem Roubenky na skle a nabídne zábavu s folkórním souborem Horačky a hereckou kapelou Péro za kloboukem.

Letošním nováčkem v programu je zvonice na hřbitově v Lomnici nad Popelkou, která je nejstarší stavbou ve městě. Nabídne výrobu plechových lisovaných zvonečků, vystoupí také lomnické hudební těleso Musica Cecilia. Za barvířským řemeslem nebo za broušením drahých kamenů se bude možné vypravit na Běliště do Železného Brodu. Lidé si tam vyzkouší šlapání na chůdách, honění obruče, praní na valše a výrobu lodičky z kůry nebo skřítka z klacíku.

O rozvoji tkalcovství v Podkrkonoší se bude hovořit na přednášce Dany Grabcové v roubené chalupě Vlastivědného muzea a galerie v Železnici. Nově nabyté vědomosti si budou moci posluchači hned vyzkoušet na kolíkovém stavu nebo u kolovratu.

Bez práce nejsou placky. O tom se přesvědčí návštěvníci Doleního mlýna v Bradlecké Lhotě. Pod vedením mistra tradiční rukodělné výroby Jaroslava Fiegera si vyzkouší mletí obilí a z vlastnoručně namleté mouky si upečou obilnou placku.

Za unikátní konverzí vodního mlýna na papírnu poháněnou Francisovou turbínou se lze vydat do papírny v Hamru na Jezeře a za pojednáním o roku hospodáře od jara do zimy na Dlaskův statek v Dolánkách. Organizátoři uchystali řemeslné workshopy předení na kolovratu, mykání vlny, plstění, tkaní, kování hřebů a podkov nebo ukázky opracování trámů.

Vísecká rychta v Kravařích láká na práci s koňmi, kováře, kameníka, tesaře a kousky potulných kejklířů. V Památníku K. H. Máchy v Doksech si bude možné vyrobit aromaterapeutický parfém, jednoduché rytmické nástroje, lapače snů nebo různé talismany. Ve Staré škole v Křižanech budou k vidění akrobatické vystoupení skupiny Squadra Sua a koncert lesních rohů v podání Prague Philharmonia Horn Tria. Na Zemanově statku, rodném domu spisovatele Antala Staška, si zájemci vyzkouší tkaní na stoletém tkalcovském stavu, vytvoří šperk z bižuterie a poslechnou písně z Podkrkonoší.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky