Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Dny evropského dědictví zavedou do grandhotelu i za holokaustem

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 01. 09. 2023 15:41

Sdílet článek

Život v památkách. Takové je téma tradičního celostátního festivalu Dny evropského dědictví. Jeho letošní ročník se koná od soboty 9. září do následující neděle 17. září. V Libereckém kraji se do programu zapojilo padesát objektů.

Dny evropského dědictví jsou akcí, která každoročně otevírá řadu zajímavých a výjimečných architektonických, archeologických a sakrálních památek, muzeí, galerií a knihoven, technických památek a militarií, budov, objektů, a i dalších prostor. V České republice se nezpřístupňují pouze kulturní památky, jakými jsou známé hrady, paláce a katedrály, ale otevírají se i desítky dveří soukromých a veřejných budov – ať už radnic, soudů, církevních institucí, škol nebo obytných domů, které nebývají přístupné vůbec nebo pouze příležitostně a částečně.

„Za těch pár dnů se skutečně nedá stihnout všechno zajímavé, co Dny evropského dědictví nabídnou. Doporučuji pečlivě si vybrat, a ty památky, které nestihnete, nechat na příští rok. V tomto případě se určitě nevyplatí spěchat,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Kam zavítat v Libereckém kraji? Na návštěvu zvou například liberecký Grandhotel Zlatý Lev a Památník obětem šoa, základní škola Komenského v Jilemnici a další místa. V objektech, které jsou běžně přístupné a vybírá se v nich vstupné, bývá v tyto dny speciální program, například zvláštní prohlídková trasa, koncert, výstava a podobně. 

V České republice se Dny evropského dědictví aneb EHD z anglického European Heritage Days konají pravidelně od roku 1991 v první polovině měsíce září. Od roku 1998 je jejich hlavním garantem Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, které vždy ve spolupráci s jedním z členských měst pořádá národní zahájení. Partnery hlavního garanta jsou ministerstvo kultury a ministerstvo pro místní rozvoj.

Bližší informace o zapojených památkách se nalézají na odkazu https://1url.cz/@ehd.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky