Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Boží muka u Anastázového Tondy se stěhovala kvůli lehkým děvčatům

30. 08. 2021

 

Nedaleko kostela Panny Marie Pomocné v Nové Vsi se nalézá drobná církevní památka, která před nedávnem oslavila dvousté narozeniny. Jsou jí boží muka, která již po léta nesou přídomek U Anastázového Tondy.

Skromný, neokázalý pomníček chrání dva statné kaštany. „Boží muka měla, kromě duchovního významu pro místní i kolemjdoucí, také velmi důležitý význam pro orientaci v krajině či v obcích a městech. Bývala v předrevolučních dobách zanedbaná a poškozená. Dnes už je situace jiná. Obce, ale i spolky a jednotlivci je opravují a znovu se stávají krásnými místy k zastavení,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Boží muka stojí naproti místu, kde až do požáru v roce 1947 stávala Knoblochova usedlost, jedna ze tří nejstarších usedlostí v dolní Nové Vsi, jejíž přídomek se přenesl na památku v sousedství. Boží muka pocházejí z roku 1814, kříž však původně stával zhruba o sto metrů východněji při křižovatce.

Po roce 1870 vyrostla u křižovatky menší chalupa zvaná Květinový domek, v níž byl hostinec a v něm pro potěchu pánských hostů takzvaná děvčata – číšnice. Smržovský vikář Ignác Knobloch dal proto boží muka raději přesunout blíže jeho rodové usedlosti a zároveň vysadil i zmíněné dva jírovce.

Po druhé světové válce byl kříž vandaly zničen, zůstalo jen torzo v podobě členitého žulového podstavce. V roce 2008 byla památka obnovena obcí Nová Ves nad Nisou a Novoveským okrašlovacím spolkem za přispění Libereckého kraje.

 

 

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324