Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Boží muka na Jablonecku postavili synové na památku svého zesnulého otce

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 07. 09. 2021 15:36

Sdílet článek

Jedna z drobných církevních památek Jablonecka se nachází v Nové Vsi nad Nisou na místě nazvaném U Křížku. Je to železný kříž s plechovou stříškou a s figurou z litiny na členěném granitovém podstavci s letopočtem 1829. Kompletní obnovu křížku provedl v roce 2011 Novoveský okrašlovací spolek.

„Drobné památky v krajině byly ve většině případů dlouhá desetiletí zanedbanými němými svědky toho, jak poklesla kulturnost v naší zemi. A dnes, alespoň doufám, jsou týmiž svědky toho, že v nás znovu roste potřeba pečovat o své okolí, že nám není jedno, v jakém stavu jsou památky, se kterými sousedíme,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Původní podoba božích muk byla oproti dnešnímu stavu jiná. Kříž byl ze železa a na něm na plechovém korpusu malovaný Ježíš, Panna Maria, a ještě jedna postava. Na podstavci, jehož části leží okolo křížku, byl na bronzové desce umístěn nápis: „Stůj tiše můj milý pocestný/vzpomeň, co Ježíš pro tebe učinil/povšimni si jeho krvavého potu/potom pokračuj dále na své pouti! Věnováno otci, který tiše r. 1824 zesnul, od jeho synů Eliase a Josefa Feixe.“

V okolí božích muk lze absolvovat příjemnou vycházku. Kdo bude od křížku stoupat po hřebeni ke Kynastu, toho zakrátko cesta dovede na okraj lesa, skrývajícího četná malebná skaliska. Kopec dnes nemá název, avšak dříve nesl pojmenování Wagnerův – některé z pozemků kdysi přináležely rozvětvené rodině Wagnerů, jejichž domky byly povětšinou rozesety na přilehlých stráních severovýchodním směrem.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky