Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Archeologové v Libereckém kraji mají plné ruce práce

28. 08. 2017

I když je archeologů při krajských muzeích jen několik, musí uskutečnit stovky výzkumů ročně. Záchranné i předstihové výzkumy je zaměstnávají po celém kraji. Díky jejich práci se zachrání velké množství artefaktů a historici mohou upřesnit dávné události.

V Muzeu Českého ráje v Turnově pracuje jeden archeolog a jeden technik. Za rok 2016 realizovali a dokončili 365 záchranných a předstihových archeologických výzkumů v souvislosti s výkonem archeologické památkové péče v okresu Semily a přilehlém území.  Vypracovali také 304 vyjádření k stavebním a jiným činnostem, při kterých by mohlo dojít k narušení historických terénů.

„Mezi nejvýznamnější objevy archeologů tohoto muzea patřily například kostrové pohřby, přístavby a trativod z raného novověku nebo z vrcholného novověku zánik stavby během požáru a kostelní ossarium při archeologickém průzkumu zahradního domu v areálu jilemnického zámku,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro resort cestovního ruchu, památkové péče a kulturu.

Severočeské muzeum, které má jednoho archeologa a dva techniky, provedlo za minulý rok na 298 záchranných archeologických výzkumů formou archeologického dohledu nebo samotného výzkumu. Mezi největší akce patřilo pokračování v záchranném výzkumu na trase budoucí silnice I/14 z Kunratic do Jablonce nad Nisou. Vědci tady našli například hroby z napoleonského období. Mezi další významné archeologické činnosti patřily i zemní práce s úpravou nádvoří zámku Malá Skála.„V průběhu prací na maloskalském zámku pracovníci Severočeského muzea prováděli archeologický dohled a dokumentaci jednotlivých odkrytých situací. V lokalitě objevili torza základů staveb různého stáří a zdokumentovali základy i strukturu zdiva současných staveb,“ připomněla radní Vinklátová.

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě zaměstnává čtyři odborné zaměstnance archeologie, kteří v roce 2016 realizovali 162 záchranných archeologických výzkumů. Z toho bylo 106 akcí vyvolaných stavebním záměrem případně jinou činností právnických a podnikajících osob, 46 průzkumů bylo v rámci stavební činnosti fyzických osob a 10 záchranných archeologických výzkumů v důsledku přírodních procesů nebo kvůli narušení nálezových míst neznámými osobami.

Šimice Marie
marie.simice@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302