Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Víkend otevře jablonecké památky. Přijede se k nim čabajkou

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 09. 09. 2020 17:03

Sdílet článek

Dny evropského dědictví neboli EHD otevřou i tento rok jablonecké památky. Navštívit je můžete v sobotu 12. září, a to zcela zdarma. Zájemci nahlédnou do míst, která jsou běžně nepřístupná, dozvědí se zajímavosti z historie města, svezou se retro autobusem a jako vzpomínku si odnesou medaili vyraženou speciálně jen pro tento den. Pro ně je uzpůsobena rodinná trasa s odměnou na konci.

Mezi hlavní objekty patří radnice. Dominanta města postupně prochází rekonstrukcí a po obnově zasedacích sálů a fasády se letos dočkala i rekonstrukce oběžného výtahu páternosteru. Mimořádně bude možné vidět i kancelář primátora nebo můžete vystoupat na radniční věž. „Právě v budově radnice bude letos i zakončení rodinné trasy s výdejem odměn, což je změna oproti minulým letům,” upozornil Petr Vobořil, ředitel Jabloneckého kulturního a informačního centra.

Průběh letošního Dne evropského dědictví výrazně ovlivní aktuální hygienická opatření. „Program se připravuje s větším časovým předstihem a bohužel nemůžeme na 100% slíbit, že vše proběhne podle plánu. I proto jsme letos trochu opatrnější, co se rozsahu akce týče. Samozřejmě nutností bude dodržet aktuální nařízení. Věříme, že to návštěvníky neodradí a zachovají nám přízeň. Pokud bych měl vybrat nějakou zajímavost letošního ročníku, tak je to určitě otevření někdejšího jabloneckého secesního Městského chudobince a chorobince z let 1908–1909, jenž je v současnosti hlavní budovou okresního archivu. V archivu připomenou hned několik zajímavých místních výročí,” zve Vobořil.

Den evropského dědictví je skvělou příležitostí prohlédnout si třeba i novou přístavbu Muzea skla v podobě skleněného krystalu. Otevře se také zákulisí divadla nebo funkcionalistická Kantorova vila, a to opět formou skupinových komentovaných prohlídek (časované vstupenky jsou k vyzvednutí zdarma na turistickém infocentru).

Jabloneckou raritou je pak bezpochyby upomínková exhibiční ražba v dílnách zdejší uměleckoprůmyslové školy. Její motiv, na kterém se podíleli studenti, přímo souvisí s letošním tématem Dnů evropského dědictví – Památky a vzdělávání. „Přestože má školství významný vliv na celkovou úroveň společnosti, často zůstává stranou zájmu. Vlivem dlouhodobé dvojjazyčnosti našeho města je historie jabloneckého školství ještě pestřejší, než si dnes uvědomujeme,” dodal Vobořil. Ke Dni Evropského dědictví se nově letos připojí i Galerie N (sídlící v bývalé pomocné divadelní budově) a představí práce mladých, kreativních studentů Katedry designu Technické univerzity Liberec.

Téma školství se věnuje i rodinná trasa. „Účastníci se však nemusí bát, že by se na stanovištích zkoušelo a psali testy. Čekají je zábavné úkoly a třeba v sokolovně je pro děti po celý den i další doprovodný program,” řekl Vobořil. Nejen děti se většinou nejvíc těší na jízdy historickým autobusem. „Protentokrát se zájemci svezou takzvanou harmonikou nebo také čabajkou, jak se přezdívalo kloubovému autobusu značky Ikarus,” upozorňuje Vobořil.

 

TZ: Jablonecké kulturní a informační centrum

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky