Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zámek v Lomnici vlastnil i Albrecht z Valdštejna

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 20. 10. 2020 15:31
  • Kultura

Sdílet článek

Zrekonstruovaným zámkem ve svém centru se může pyšnit Lomnice nad Popelkou. Honosná stavba je přirozenou dominantou a zároveň kulturním středobodem města – sídlí v ní nejen městská knihovna, ale také městské kulturní a informační středisko.

„Lomnický zámek se stal pro místní obyvatele centrem setkávání, místem, kam chodí za koncerty, výstavami, ale i informacemi. Město v něm zachovalo život a lidem skvěle slouží,“ říká Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Původně stávala v centru Lomnice středověká tvrz. Nejstarším jejím známým držitelem byl v roce 1353 Hynek z Valdštejna. V letech 1566 až1567 byla stará tvrz přestavěna na renesanční zámek Václavem z Valdštejna a po pobělohorských konfiskacích se dostalo šlechtické sídlo do rukou Albrechta z Valdštejna.

Dnešní trojkřídlý patrový zámek byl vybudován v roce 1737. Vnikl přebudováním severovýchodním části starší budovy. Celý zámek je podsklepený. Pod jihovýchodním křídlem je dochována trojice valeně klenutých sklepů. Ty jsou děleny masivními zdmi, pravděpodobně ještě středověkého původu.

V průběhu 19. století zámek přestal sloužit jako sídlo vrchnosti. Od roku 1850 v něm byl okresní soud s trestnicí a po roce 1919 našel využití jako společenský dům. V letech 1957-1958 prošly interiéry adaptací pro účely domova důchodců. V letech 2009 až 2010 prošel zámek rekonstrukcí, v říjnu 2010 byl slavnostně znovuotevřen.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky