Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Výtvarník Pačinek láká na Skleněnou zahradu i Křišťálový chrám

14. 12. 2020

Nejen v České republice, ale i daleko za jejími hranicemi znají milovníci umění výrobky severočeského skláře Jiřího Pačinka. Příběh jeho značky se začal psát v 90. letech minulého století, kdy Pačinek coby sklářský novic přišel po svém vyučení na sklářském učilišti v Novém Boru do sklárny v Chřibské.

Zde se postupně zdokonalil v práci a své zkušenosti dál prohluboval jako mistr dílny v legendární umělecké sklárně AJETO Lindava, kterou spolu s Petrem Novotným, architektem Bořkem Šípkem a svými spolupracovníky pomáhal budovat a založit v roce 1994.

Zde pracoval s umělci, architekty a designéry té doby, což ho předurčilo a zároveň inspirovalo k vyprofilování a založení vlastní umělecké značky Pačinek Glass, která je v současnosti významným aktérem na sklářské scéně.

V roce 2008 založil Jiří Pačinek, jeden z nejznámějších současných českých uměleckých sklářů svoji první sklárnu v Lindavě. V roce 2015 pak vznikla druhá sklárna v Kunraticích u Cvikova, kam od března 2020 koncentruje všechny své sklářské aktivity.

„Jiří Pačinek, jeho rodina a kolegové udělali ze svého sklářského areálu vyhledávané turistické místo. Je za tím obrovský kus práce a samozřejmě sklářského mistrovství, které lidé jezdí obdivovat,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Návštěvníci si mohou prohlédnout huť, brusírnu a prodejní vzorkovnu a magickou Skleněnou zahradu. Ta je přístupná celoročně ve dne i v noci, kdy je nasvícena a záplava tvarů, barev a optických iluzí zavede doslova do jiného světa.

Mimořádným zážitkem při návštěvě sklárny je bezpochyby prohlídka Křišťálového chrámu, který za souhlasu a spolupráce obce a cvikovské farnosti Cvikov vznikl v kunratickém kostele Povýšení svatého Kříže. Tato kulturní památky totiž díky skláři Pačinkovi získala nové poslání a funkci jako unikátní galerie a stálá expozice moderního skla.

 

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324