Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Výstava v muzeu představí českolipského rodáka, fotografa Horna

03. 08. 2022

Wilhelm Horn – průkopník fotografie a malíř moravských lidových krojů. Tak se jmenuje nová výstava v Maštálkově síni Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. Přibližuje tvorbu jednoho z nejvýznamnějších českolipských rodáků. Ukazuje Hornovy litografie moravských lidových krojů, ale připomene i jeho průkopnické počiny v oboru daguerrotypie a pozdější fotografie.

„Osobnost Wilhelma Horna si zaslouží pozornost, i proto v muzeu vznikla tato výstava. Česká Lípa na něj opravdu může být hrdá. A jsem ráda, že Horna připomene i cyklus Zrcadla do historie na vybraných zastávkách MHD,“ řekla Magdalena Pujmanová, autorka výstavy.

„Připomínat významné rodáky, lidi, kteří se zapsali do historie i mimo region nebo mezinárodně, je velmi důležité. Mimo historické souvislosti to mohou být inspirativní příběhy pro mladou generaci,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Horn byl zakladatelem prvního časopisu o fotografii na evropském kontinentu a majitel prvního daguerrotypického ateliéru v Čechách. Výstava jej představí nejen jako průkopníka fotografie, ale především jako malíře moravských lidových krojů. Roku 1826 ho totiž záliba v miniaturních portrétech a touha po přesném zobrazení předloh dovedly až k vytvoření souboru kreseb moravských krojů, který o rok později vyšel v reprezentativní publikaci Mährische Volkstrachten.

Dnes jsou Hornovy kresby cenným pramenem pro folkloristické soubory na Moravě. „V záplavě litografických reprodukcí se budou hezky vyjímat krojové součásti z konce 19. století zapůjčené ze Slováckého muzea v Uherském Hradišti a jeden dívčí kroj z Jihlavského kraje ušitý právě podle barevné litografie Wilhelma Horna,“ doplnila Magdalena Pujmanová. Příběh Wilhelma Horna lze objevit i ve virtuálním muzeu v sekci Zapomenuté příběhy na webu www.muzeumcl.cz. Vernisáž výstavy se koná 4. srpna v 17 hodin, expozice bude k vidění do 31. prosince.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324