Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výšlap na Paličník odmění výhledem na Krkonoše, Lužické i Jizerské hory

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 25. 10. 2022 09:35
  • Kultura

Sdílet článek

Dokonalý kruhový rozhled nabízí skalní vyhlídka vysoká 944 metrů, jež leží na západním okraji Klínového vrchu, krátkého hřbetu mezi údolími Hájeného potoka. Její jméno znají snad všichni jizerskohorští turisté: Paličník.

„Místo, které jako by při pohledu na hejnický kostel tvořilo jeho třetí, nejvyšší věž. Ten pohled neomrzí a každého nového návštěvníka ohromí,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Toho si všímali návštěvníci Hejnic či Libverdy již v dávných dobách a Paličník se stával čím dál častěji cílem jejich vycházek. Snad proto již v roce 1902 opatřili členové Krkonošského horského spolku skalisko krátkými žebříky, kovovým zábradlím a lávkou překlenujíc hlubokou skalní průrvu. Od roku 1992 stojí na Paličníku i mohutný dřevěný kříž, který zde byl vztyčen z popudu pátera Miloše Rabana.

Pro výšlap lze doporučit den s dobrou viditelností, neboť rozhled je opravdu velkolepý. Na jedné straně se klenou oblé hřebeny Krkonoš, na druhé se rozkládá širé údolí Smědé, na jehož konci se skví frýdlantský zámek, v dálce se pak vypínají hory sousední Lužice. Na jižní straně vše rámují severní okraje Jizerských hor.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky