Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Šimonovicích vznikají modely ptáků z ovčího rouna. Jsou jako živí

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 12. 01. 2021 17:51
  • Kultura
  • Rozvoj

Sdílet článek

Pozoruhodnou řemeslnou výrobou se v rámci Libereckého kraje zabývá Marta Vrabcová Bayerová. Vytváří modely ptáků z ovčího rouna, které jsou k nerozeznání od živých zvířat. Její firma vznikla před třemi lety, jmenuje se Sparrows a sídlí v Šimonovicích u Liberce.

„Je potřeba skutečně přijít hodně blízko, aby si člověk všiml, že se nejedná o kdysi živého, nyní vycpaného ptáka. Tak dokonalé výrobky to jsou. Lze si objednat jakéhokoliv ptáčka z 10 400 druhů, které na světě žijí. To dokonale vypovídá o umění a dokonalém řemesle paní Vrabcové Bayerové,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Ptáci jsou vyráběni z ovčího rouna technikou zvanou dry felting – česky plstění na sucho. Tento proces je vysoce ekologický a šetrný k přírodě. Nepotřebuje žádné energické zdroje, pouze ty lidské, které jsou ovšem náročné na prostorovou představivost, umělecký talent, zručnost a také trpělivost.

Ptáci ze Šimonovic jsou k vidění například v ekocentru ZOO Brno, v liberecké zoologické zahradě, ekocentru Divizna Liberec, ekocentru Chaloupky Kněžice, v Terezíně nebo ekocentru Zahrada v Mladé Boleslavi. Objednávky se přijímají na webu www.sparrows.cz/kontakty.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky