Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Uzávěrka odevzdání nominací na krajskou Knihu roku se blíží. Zbývají dva týdny

15. 02. 2023

Ještě dva týdny zbývají do možnosti nominovat regionální tituly, vydané v loňském roce, do soutěže Kniha roku Libereckého kraje. Přihlásit se mohou autoři nebo vydavatelé, jejichž kniha se svým obsahem významně týká Libereckého kraje, jeho obyvatel a jejich díla, tradic, příběhů, historie, výrobků a podobně. Uzávěrka je 28. února.

„Budeme velice rádi, když knihy do soutěže přihlásí všichni autoři či nakladatelé, kteří v loňském roce vydali nějaký titul, který se svým obsahem týká území Libereckého kraje. Mohou to však být i tituly, které se území kraje netýkají, avšak autor je z regionu. I když v soutěži nevyhrají, každou knihu budeme propagovat. A to je jistě pro autory a nakladatele cenné,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Zaslané přihlášky zhodnotí odborná komise, v níž zasednou zástupci odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Libereckého kraje, ředitelka Krajské vědecké knihovny v Liberci a odborníci v oblasti nakladatelské činnosti, knižního obchodu a grafického zpracování knih.

Kniha roku Libereckého kraje má pět kategorií: první jsou beletrie a poezie, druhou odborná a populárně naučná literatura, dále literatura pro děti a mládež, učebnice, umělecká monografie a výtvarná publikace a kategorie Kniha o obci. Vítěz každé kategorie získá finanční odměnu ve výši 10 tisíc korun a také cenu, kterou speciálně pro tuto soutěž vyrobí Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Kamenickém Šenově.

Dále jsou pak vyhlašovány dvě zvláštní ceny, a to Cena Libereckého kraje za mimořádný přínos v oblasti literatury a zvláštní Cena čtenářů. Těm bude umožněno od 1. března do 23. dubna hlasovat online o neoblíbenější knihu.

Podmínky pro přihlášení do soutěže, včetně přihlášky a statutu soutěže se nalézají na webu Libereckého kraje: https://kniharoku.kraj-lbc.cz/.

 

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324