Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Turnovské Muzeum Českého ráje představuje sbírky zrestaurované díky evropským penězům

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 12. 01. 2023 14:25
  • Kultura

Sdílet článek

Pouhá čtyři písmena: IROP. Integrovaný regionální operační program. Jeho prostřednictvím se v Česku rozdělují peníze poskytnuté z evropských fondů, konkrétně z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Díky němu turnovské muzeum získalo finance na restaurátorské práce a další akce, které dlouhá léta mělo v plánu. Nyní restaurované předměty ze sbírek představuje na výstavě s názvem Víc než make-up.

„Tento program nám opravdu velmi výrazně pomohl zlepšit stav sbírkových předmětů a podmínky pro jejich uchování pro další generace. Naše muzea mají sbírkové předměty v mnohasetmilionových hodnotách. Ze zákona musíme těmto předmětům věnovat maximální možnou péči, tedy i tu restaurátorskou,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Název projektu, jehož hlavním cílem bylo zachovat, ochránit a přispět k rozvoji potenciálu kulturního dědictví Českého ráje, zněl Restaurování historických artefaktů kulturního dědictví muzea českého ráje v Turnově, digitalizace a posílení ochrany.

„Historické artefakty byly restaurovány tak, aby byly i dále zachovány pro příští generace a mohly být veřejně vystavovány. Pamatovalo se i na  modernizaci depozitářů. Sbírkové předměty byly zajištěny proti krádeži či požáru a také byly vytvořeny potřebné podmínky pro jejich uložení z hlediska teploty, vlhkosti a světelnost. Současně byla pořízena i technika na digitalizaci,“ doplnil David Marek, historik a jeden z kurátorů výstavy.

Výstava Víc než make-up ukazuje výsledky práce tohoto projektu, do kterého se Muzeum Českého ráje v Turnově zapojilo v letech 2017 až 2022. Během této doby došlo k restaurování vybraných sbírkových předmětů ze čtyř podsbírek – historické, etnologické, výtvarného umění a Scheybalovy sbírky.

Jednalo se o předměty spojené s významnými osobnostmi regionu, doklady regionální produkce a tvorby a o předměty kulturní a náboženské piety. Od jedinečných barokních lunet Jan Jiřího Hertla z turnovského františkánského kláštera, přes cenné pojizerské betlémy, historicky hodnotné kramářské tisky sesbírané J. V. Scheybalem, skleněné negativy z produkce místních fotoateliérů, až po první oponu turnovského divadla.

Výše dotace tohoto projektu z evropských fondů činila 6.189.046,35 korun, ze státního rozpočtu a Libereckého kraje získalo muzeum 1.092.184,65 korun. Celkově Kč. Celková suma tedy v součtu představovala 7.281.231 korun.

Vernisáž se koná 19. ledna od 17 hodin. Výstava potrvá do 5. března.

IROP + Min. místní rozvoj

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky