Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Třistakrát do roka. Nejvěrnější návštěvník knihovny v kraji je z Českolipska

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 22. 03. 2023 10:40
  • Kultura

Sdílet článek

Čtenáře roku Libereckého kraje ocenila Krajská vědecká knihovna v Liberci. Stal se jím Vojtěch Trka z Českolipska, který ocenění získal v konkurenci dvanácti Nejvěrnějších čtenářů z knihoven v celém kraji.   

Tradiční soutěž Čtenář roku je součástí celostátní kampaně Březen – měsíc čtenářů, kterou každoročně vyhlašuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky. „V letošním ročníku jsme hledali toho Nejvěrnějšího čtenáře. Základním kritériem byl počet fyzických návštěv registrovaného čtenáře za uplynulý rok. Svého čtenáře roku vybralo a ocenilo letos v Libereckém kraji v místním kole více než dvanáct knihoven," uvedla ředitelkaKrajské vědecké knihovny Dana Petrýdesová.

Regionální kolo se uskutečnilo dopoledne v sobotu 18. března ve Velkém sále Krajské vědecké knihovny v Liberci za přítomnosti hejtmana Libereckého kraje Martina Půty, který se hned v úvodu ujal slova. Ocenil aktivity knihoven a knihovníků jakožto komunitního prvku obcí. Zmínil narůstající požadavky na zvyšování standardu knihoven, přičemž upozornil na nově vybudované knihovny ve Vratislavicích nad Nisou či Hrádku nad Nisou a popřál hodně zdaru při realizaci nové hlavní budovy v Turnově.

Po přivítání ředitelkou Danou Petrýdesovou již následovalo představení nominovaných čtenářů, o které se postarali knihovníci a knihovnice z vysílajících knihoven. Většina čtenářů měla na kontě okolo stovky návštěv knihovny za rok; nadto aktivně navštěvují nejenom půjčovny a pobočky, ale zapojují se i do volnočasových programů, využívají širokou nabídku knihoven vzdělávacích kurzů a také informačních služeb.

Čtenářem roku Libereckého kraje se nakonec stal Vojtěch Trka, kterého do krajského klání přihlásila českolipská knihovna. „Je čtenářem Městské knihovny v České Lípě již několik let, ale v posledních letech své návštěvy zintenzivnil. Pro své výpůjčky využívá především hlavní knihovnu na náměstí T. G. Masaryka, ale pokud je žádaný titul na některé z poboček, neváhá se operativně vydat na jakoukoliv z nich. Snad i proto v loňském roce  dosáhl úctyhodného počtu 298 návštěv. Zajímavostí může být, že nebydlí přímo ve městě, ale v obci vzdálené přibližně 12 kilometrů od České Lípy a pro své cesty do knihovny jako vášnivý cyklista využívá své kolo. Když uvážíme, že jen do knihovny si zajede dvakrát, třikrát týdně, jsou to úctyhodné výkony,“ dodala ředitelka Městské knihovny v České Lípě Dana Kroulíková.

Pro kolegyně z českolipské knihovny měl pan Trka jen slova chvály a uznání a podpořil i přání výstavby nové českolipské knihovny. Čtenář roku si kromě sladké odměny a praktických drobností odnesl i dárkový poukaz a knihu Marka Řeháčka Putování zlatou stezkou Českého ráje.

„Blahopřeji panu Trkovi k vítězství v celokrajské konkurenci. To, že mají knihovny tak věrné čtenáře, je výsledkem nejen jejich čtenářské vášně, ale také vynikající práce knihovníků, kteří nejen doplňují knihovní fondy, aby byly stále aktuální a pro čtenáře přitažlivé, ale vytvářejí prostředí, do kterého se čtenáři rádi vracejí,“ řekla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Nejvěrnější čtenář Libereckého kraje bude kraj reprezentovat v celostátním klání soutěže, jehož vyhlášení se uskuteční na 22. ročníku knižních cen Magnesia Litera 17. dubna. 

TZ: Krajská vědecká knihovna

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky