Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Severočeské muzeum představuje historické pracovní nástroje

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 17. 05. 2022 15:59
  • Kultura
  • Sociální

Sdílet článek

Krása a užitek. Tak se jmenuje stálá expozice uměleckých řemesel Severočeského muzea v Liberci. Její součástí je oddělení světského baroka, v jehož rámci se prezentují historické pracovní nářadí a nástroje. Před vystavením prošly očistou a restaurováním.

„Určitě si řada z nás všimla, že staré nástroje nejsou jen předměty s nějakou funkcí, ale bývaly také krásně řemeslně zpracované a často i nějak zdobené. Kromě toho mnoho z nich přežilo několik generací uživatelů,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Šestnáct exemplářů různého nářadí pro stálou expozici uměleckých řemesel zkontroloval a zbavil prachu a koroze Čestmír Maleček z konzervátorského oddělení Severočeského muzea. Nářadí bylo vyrobeno z oceli, mosazi a dřeva, proto čištění probíhalo za pomocí vatových tyčinek, potažmo drobných silonových kartáčků. V případě kovu restaurátor použil i skalpel.

Pracovní nářadí a nástroje si řemeslníci v minulosti často zhotovovali sami, přestože se jejich výrobou zabývali specializovaní výrobci – například nožíři, pilníkáři nebo kružidláři. Většina pracovních nástrojů už od starověku měla prosté funkční tvary.

Dekorativně zdobené nástroje v duchu dobových stylových tendencí si objednávali bohatí a společensky vysoce postavení zákazníci z řad šlechty nebo panovnických rodů. Ti si nechávali zhotovit nářadí pro vlastní řemeslnou práci, jejímž prostřednictvím odpočívali od náročných úkolů, které jim přinášely panovnické povinnosti, případně služba u dvora nebo vláda na vlastním panství.

Některé nástroje se rovněž vyráběly pro konkrétní reprezentativní účely. Řadu umělecky zpracovaných nástrojů si však řemeslníci zhotovovali sami coby reprezentaci své výtvarné zručnosti a činnosti.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky