Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Sdružení fotografů Euroregionu Nisa Kontakt slaví dvacetiny výstavou na kraji

07. 06. 2021

Sdružení fotografů Euroregionu Nisa Kontakt slqaví dvacet let od svého založení. Toto jubileum připomíná výstava, kterou je možné vidět do 30. června ve vstupním vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Jejím garantem je Fotoklub Safír Turnov.

Fotografie dodalo celkem 43 autorů.  Z toho 15 z Polska. Výstavní kolekce je putovní. První výstava se uskutečnila v Eurocentru v Jablonci nad Nisou. Odtud putovaly fotografie do Kulturního centra v polské Jelení Hoře a pak do dalších výstavních prostor nejen v rámci Euroregionu Nisa. Například do Svitav, Turnova, Boleslawce;  nyní se výstava nachází právě v budově krajského úřadu.

Volné sdružení fotografů nazvané Kontakt působí na území Euroregionu Nisa od roku 2000. Od jeho založení se ujal vedení turnovský fotograf a předseda fotoklubu Safír Břetislav Jansa. V současné době má několik desítek příznivců z Česka, Polska a Německa. Sdružení pořádá pro zájemce besedy se známými českými i zahraničními autory. Pořádalo celostátní soutěž Černobílé fotografie. Podílelo se na pořádání celoevropské soutěže Zemský ráj, zaměřené na ochranu životního prostředí. Tuto soutěž garantoval zakládající člen spolku Fotoklub Safír Turnov.

Kontakt stále aktivně spolupracuje se zahraničními kolegy při výměnách autorských a klubových výstavních kolekcí. Mimoto pořádá fotodílny v rámci Euroregionu Nisa a také v zajímavých zahraničních lokalitách v rámci Evropy. Z těchto setkání vznikají zajímavé kolekce fotografií, které putují po výstavách i mimo Euroregion Nisa. Spolek nezanedbává ani oblast vzdělávání pro zájemce o fotografii.  Členové fotoklubu Safír zajišťují kurzy pro mládež v turnovské Žluté ponorce a pro dospělé ve Vzdělávacím centru také v Turnově.

Spolupráce fotografů v rámci Euroregionu Nisa stále trvá i přesto, že vedení spolku utlumilo z důvodu stoupající finanční náročnosti pořádání masivních akcí. Spolupráce se zúžila na výměnu výstavních kolekcí, přátelská setkávání a na akce konané v rámci příhraničních aktivit. Samotných výstav a setkání tak bylo přes pět desítek.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324