Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rektorát a infocentrum Technické univerzity Liberec: směle a odvážně

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 10. 02. 2021 14:58
  • Cestovní ruch
  • Kultura

Sdílet článek

Nejen historickými, ale i zcela současnými technickými památkami se může pyšnit Liberecký kraj. Jednou z těch novodobých ho kraje patří i sídlo rektorátu a informačního centra Technické univerzity Liberec, unikátní budova postavená v letech 2006 až 2007. Autory smělého architektonického projektu jsou Jiří SuchomelVladimír Balda a Marie Procházková.

„Liberec má několik městských částí, ale i jednotlivých objektů, které jsou architektonicky zajímavé. Jedná se ale většinou o historickou zástavbu. V porevoluční době se tu po architektonické stránce, zejména co se veřejných staveb týče, odehrálo zajímavého jen velmi málo. A právě budova Technické univerzity k těm několika pozoruhodným příkladům patří,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje. 

Osmipodlažní budovu informačního centra tvoří průnik nízké vodorovné vstupní části a svislého křídla s kancelářemi. Hmota vstupní části vyrůstá táhlou rampou a stupňovitou dřevěnou terasou z Univerzitního náměstí. Vertikální křídlo kanceláří tvoří dominantu celého areálu.

V horní části budovy jsou kanceláře vedení univerzity, dolní část slouží hlavně studentům. V prvním patře nabízí budova kavárnu s terasou. V podzemním podlaží se nalézá zasedací místnost a garáž pro 67 osobních vozů, zasahující rozsáhle pod plochu náměstí.

Technicky nejnáročnější částí budovy byla prosklená fasáda kancelářského křídla budovy, které má – řečí odborníků – tvar polygonálního jehlanu vepsaného do eliptického kuželu. Fasádu tvoří neotvíratelná  lichoběžníková okna různých velikostí.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky