Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Rakouská knihovna v Liberci slaví třicítku přednáškou, workshopy i výstavou

16. 05. 2022

Třicáté výročí od svého založení si v pátek 20. května připomíná Rakouská knihovna, která působí při liberecké Krajské vědecké knihovně. Ta připravila při této příležitosti pro čestné hosty a odbornou i laickou veřejnost program, jímž si chce toto významné jubileum připomenout.

„Mnoho čtenářů, kteří navštěvují Krajskou vědeckou knihovnu, ani neví, že má knihovna také cizojazyčné fondy. Některé jsou bohatší, třeba právě německé, s ohledem na oblast příhraniční, kde se knihovna nachází a na historii kraje. Rakouská knihovna je třicetiletá a je skvělé, že knihy nezůstávají jen v knižních regálech, ale právě workshopy a aktivní práce s tímto knihovním fondem seznámí potenciální čtenáře s možnostmi, které v naší knihovně v tomto fondu mají,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Všem zájemcům je určena přednáška o světoznámé sklářské rodině Riedelů, která má své kořeny v Jizerských horách. Přednáška, nazvaná Riedelové - Sklářští králové z Jizerských hor, se uskuteční ve Velkém sále knihovny v pátek 20. května od 10 do 11 hodin.

Od 14 do 16 hodin bude v knihovně následovat oficiální slavnostní zahájení oslav pro pozvané čestné hosty a zástupce rakouského velvyslanectví, z nichž nejvýznamnějším bude člen diplomatického sboru Andreas Schmidinger, ředitel Rakouského kulturního fóra v Praze. Čestní hosté se zde setkají s vedením knihovny a s představiteli Libereckého kraje. Na setkání proběhne uvítání hostů s přípitkem, zdravice a zahájení programu oslav a výstavy.

Součástí programu pro delegaci hostů bude i exkurze do Divadla F. X. Šaldy, kde je ke zhlédnutí původní opona tehdy začínajících autorů Franze Matsche a bratrů Gustava a Ernsta Klimtových. V odpoledních hodinách bude následovat pracovní setkání knihovníků Rakouských knihoven v České republice se zástupci Rakouského kulturního fóra Praha.

Sobotní den bude věnovaný učitelům a výuce němčiny jako cizího jazyka. Knihovna bude hostit workshopy zaměřené na některé okrajové, ale zajímavé oblasti jazykové výuky, jakými jsou média, film, literatura ve filmu, nářečí nebo také hudba ve výuce.

Po oba slavnostní dny a pak dál až do 27. května bude možné si činnost a události v Rakouské knihovně Liberec připomenout na výstavě v předsálí ve 2. poschodí liberecké knihovny.

Rakouská knihovna je důležitou součástí nabídky Krajské vědecké knihovny v Liberci a nabízí celou řadu aktivit – kromě půjčování knih a dalších médií se jedná o workshopy pro studenty a pedagogy, literární workshopy a setkání s rakouskými autory, filmové projekce nebo německá veřejná konverzace. Na některých projektech spolupracujeme též s Technickou univerzitou v Liberci,“ dodala Dana Petrýdesová, ředitelka knihovny.

Kromě Rakouské knihovny fungují při Krajské vědecké knihovně v Liberci také další cizojazyčné knihovny – Knihovna Goethe Institutu a Francouzská knihovna; své místo zde má též fond literatury v angličtině, ve svých počátcích budovaný ve spolupráci s organizací British Council.

Bližší informace o konání a programu oslav 30. výročí Rakouské knihovny v Liberci naleznou zájemci na webových stránkách knihovny na adrese www.kvkli.czKalendáři akcí a také v sekci Aktuálně.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324