Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Projekt Na zdraví řemeslu představí skláře Petra Novotného

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 29. 12. 2020 09:20
  • Kultura
  • Sociální

Sdílet článek

Na zdraví řemeslu. Tak se jmenuje internetový projekt, který představuje prostřednictvím videí na webu šperkařské, bižuterní a sklářské firmy, školy a muzea z Křišťálového údolí. Jednou z firem, které se do projektu zapojily, je Novotny Glass Centrum v Novém Boru, jehož prostory navrhl architekt Bořek Šípek. 

Zakladatelem rodinné sklárny je světoznámý sklářský mistr Petr Novotný, který se v Novém Boru vyučil sklářem, odmaturoval, začal foukat na huti v Crystalexu a později sklářství učit. Po celou dobu intenzivně pracuje na rozvoji svých řemeslných dovedností. Ještě za totality vybudoval doma pícku, kde vyráběl ve volném čase například na zakázku památkářů.

Postupně se zaměřil na repliky historických sklenic a krátce po revoluci už s prací na pícce pomáhali první zaměstnanci. Novotný spoluzaložil vlastní velkou sklárnu Ajeto v Lindavě v čele s uměleckým ředitelem Bořkem Šípkem.

„Když chce být člověk v jakémkoliv oboru na špičce, musí tomu dát všechno. Čas, práci, myšlenky a vášeň, přičemž zapotřebí je také štěstí. Nic z toho Petrovi Novotnému nechybělo, a na výsledkcích jeho práce je to vidět,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Za běžných okolností Novotny Glass Centrum nabízí návštěvníkům hned dva možné pohledy na práci sklářů při tradiční ruční výrobě. Krom dvou pater plných skleněných děl z celého světa lze pozorovat dění také z ochozu nad hutí spolu s výkladem od průvodce o výrobě skla. V přilehlé restauraci Huť se lze dívat na práci sklářů přes skleněnou stěnu u jídla. Nechybí ani podniková prodejna.

Nyní, vzhledem k epidemické situaci, však nic z výše uvedeného není možné podniknout. A do hutě tak lze nahlédnout pouze ve videu. Seriál Na zdraví řemeslu odstartoval na sociálních sítích a webu www.nazdraviremeslu.cz koncem listopadu. Celkem uvede 46 dílů – v minutových videích výrobci, ale i muzea a školy představují sebe a své produkty. 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky