Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Přelom srpna a září patří v kraji nocím pro netopýry

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 25. 08. 2021 15:41
  • Cestovní ruch
  • Kultura

Sdílet článek

Konec léta je již tradičně po celém světě ve znamení setkávání s netopýry; v řadě zemí, českou republiku nevyjímaje, se konají netopýří noci – osvětové akce, jejichž cílem je přiblížit široké veřejnosti ochranu těchto netradičních savců. V Libereckém kraji se koná na přelomu srpna a září hned na několika místech.

„Život netopýrů je tak trochu zahalen tajemstvím. Možná proto, že se probouzí večer, když my už pomalu míříme k odpočinku. Je určitě zajímavé poznat tyto excelentní užitečné letce blíž a k tomu právě tato akce slouží,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Celkem se této akce zúčastňuje na čtyři desítky zemí z celého světa včetně tak exotických míst, jakými jsou Egypt, Sýrie, Libanon, Korea či Jižní Amerika. V České republice se první netopýří noc uskutečnila v roce 1998 na čtyřech místech, v současnosti se koná přibližně na padesáti místech.  

V Libereckém kraji se jako první uskuteční v Liberci 27. srpna od 21 hodin v Panském lomu v Hanychovské jeskyni. Další následuje 3. září od 20.30 v ledové jeskyni Naděje v Lužických horách a v tentýž den a tentýž čas ve Skalici u České Lípy 4. září od 21 hodin hostí netopýří noc Měsíční údolí u Kozákova a 10. záři od 21 hodin v Západní jeskyni ve Velkém Vápenném u Jítravy.

Program nabídne přednášky, odchyt do sítí, ukázky odchycených zvířat a předvedení péče o hendikepované netopýry. Jelikož se jedná o noční akci, je dobré mít s sebou baterku nebo čelovku, vhodné oblečení a obuv. Přesné informace o místech srazu se nalézají na webu https://www.netopyrinoc.cz/prehled/.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky